Χαμηλή πίεση & εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και τι να προσέξω
Γράφει ο Ιωάννης Μπούτας | Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Χαρακτηριστικά σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης είναι η ζάλη, η ναυτία, η εφίδρωση και το τρεμόπαιγμα στα μάτια, ειδικά όταν σηκώνεστε γρήγορα. Αυτά συμβαίνουν διότι δεν μεταφέρεται αρκετό αίμα στον εγκέφαλο στον απαραίτητο χρόνο.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνοδεύεται απο πληθώρα άλλων συμπτωμάτων που αφορούν σε πολλά συστήματα και όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Η κόπωση, η ταχυκαρδία, τα κρύα χέρια και πόδια και ο υπεραερισμός, αποτελούν συχνές εκδηλώσεις.
Μακροχρόνια, ο οργανισμός μπορεί να προσαρμοστεί σε χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και τα συμπτώματα να είναι ήπια ή ακόμα και να απουσιάζουν.
Κίνδυνοι εάν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Όταν η αρτηριακή πίεση είναι παθολογικά χαμηλή κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, τότε πολλά όργανα του σώματος μπορεί να τροφοδοτούνται με λιγότερο με αίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστεί και η αιμάτωση της μήτρας καθώς και της μητροπλακουντιακής κυκλοφορίας.
Επιπλέον, σε περίπτωση συμπτωματικής υπότασης με λιποθυμικά επεισόδια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Μια απο τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και, ειδικά σε ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος σε ζεστό καιρό ή σε υπερθερμασμένους χώρους.
Ως μέρος του ελέγχου εγκυμοσύνης, η αρτηριακή πίεση πρέπει να ελέγχεται σε κάθε επίσκεψη στον γυναικολόγο και φυσικά στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνετε τον ιατρό σας για ό,τι διαφορετικό παρατηρείται στην καθημερινότητά σας.
Το σύνδρομο κάτω κοίλης φλέβας εμφανίζεται σε προχωρημένα στάδια εγκυμοσύνης, κυρίως όταν η έγκυος βρίσκεται σε οριζόντια θέση και το βάρος του εμβρύου πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα. Αυτό οδηγεί σε μείωση της ροής του αίματος πίσω στην καρδιά, η οποία επηρεάζει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κυκλοφορικής δυσφορίας.
Ασφαλής θέση για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση είνια ξαπλώνετε με μια κλίση προς τα αριστερά, χρησιμοποιώντας κάποιο μαξιλάρι.
Συμβουλές για να αυξήσετε τη χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι. Καθίστε πρώτα για 2-3 λεπτά και μετά σηκωθείτε.
- Τρώτε μικρά γεύματα και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μεγάλη ποσότητα γευμάτων επιβαρύνει τη διαδικασία της πέψης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, ναυτία και έμετο.
- Καταναλώστε επαρκή ποσότητα υγρών (2 λίτρα νερό την ημέρα).
- Οι κάλτσες συμπίεσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, βελτιώνουν την επιστροφή του αίματος από τα πόδια και έτσι υποστηρίζουν την κυκλοφορία.
- Αποφύγετε την ορθοστασία και προσπαθήστε να κινείτε τα πόδια.
- Εάν αισθάνεστε ζάλη, ξαπλώστε ή καθίστε κάπου.
Προσοχή, η ζάλη μπορεί επίσης να είναι σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον ιατρό σας για οτιδήποτε διαφορετικό βιώνετε κατά τη διάρκεια τη κύησης.
Σημάδια όπως ζάλη, ταχυπαλμία, εφίδρωση και εμβοές από τα αυτιά συχνά προηγούνται από ένα λιποθυμικό επεισόδιο.
Όταν νιώσετε αυτά τα συμπτώματα, καθίστε ή ξαπλώστε κάπου όσο το δυνατόν γρηγορότερα πέσει εντελώς η πίεση και η όρασή σας μαυρίσει.
πηγή: frezyland.gr