Top ad
Top ad
Βιταμίνη D: Τροφές που Mπορούν να Eνισχύσουν τον Oργανισμό article cover image

Βιταμίνη D: Τροφές που Mπορούν να Eνισχύσουν τον Oργανισμό

21|11|2023

Η βιταμίνη D, ίσως η διασημότερη των βιταμινών της τελευταίας εικοσαετίας, είναι γνωστή για τον κεντρικό της ρόλο στην υγεία των οστών, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα για την επαρκή απορρόφηση του ασβεστίου. Τα δύο πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της βιταμίνης D είναι, πρώτον ότι το ανθρώπινο δέρμα έχει την ικανότητα να την παράγει μέσω της έκθεσής του στην ηλιακή ακτινοβολία, και δεύτερον ότι στην τελική ενεργοποιημένη της μορφή στο ανθρώπινο σώμα -γνωστή ως καλσιτριόλη-, δρα ως ορμόνη σε πληθώρα ιστών εκτός των οστών, συμπεριλαμβανομένων των παγκρεατικών κυττάρων, κυττάρων του νευρικού ιστού αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι εδραιωμένο ότι η έλλειψή της στην παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή, οδηγεί στη ραχίτιδα και στην οστεοπόρωση αντίστοιχα. Επιπλέον, η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ψωρίαση, με νευρολογικές νόσους, με την κατάθλιψη, τον σακχαρώδη διαβήτη και την αυξημένη συνολική θνησιμότητα.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ανεπάρκεια βιταμίνης D.  Η πραγματικότητα για την τόσο αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειάς της (38-52% των Ελλήνων εφήβων) βρίσκεται στο γεγονός ότι η ουσιαστική πηγή της είναι ο ήλιος, σε συνδυασμό με το ότι οι περισσότερες τροφές είναι φτωχές σε βιταμίνη D. Πράγματι, πλέον γνωρίζουμε ότι η έκθεση 15 λεπτών στον ήλιο μπορεί να αποδώσει έως και 10.000 μονάδες βιταμίνης D, όταν οι ανάγκες του ανθρώπινου σώματος, ανάλογα με την ηλικία, κυμαίνονται από 400 έως 800 μονάδες ημερησίως. Πλέον, είναι πιο ξεκάθαρο ότι η ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D επηρεάζεται από τον τύπο δέρματος, με τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες να παράγουν λιγότερη βιταμίνη D, αλλά και από τα επίπεδα λίπους στο σώμα, όπου στα παχύσαρκα άτομα η παραγωγή της μειώνεται λόγω συγκράτησης της πρόδρομης μορφής της από το λιπώδη ιστό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ελαχιστοποίηση της δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους (εργασία, σχολείο) αλλά και η εποχικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, μας ωθεί στην αναγκαία πρόσληψή της είτε από την τροφή μας ή από τα διατροφικά συμπληρώματα.*

Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη D και πώς να τις αυξήσουμε

Όταν σκεφτόμαστε βιταμίνη D και τροφές, αυτόματα το μυαλό μας μας οδηγεί σε οποιαδήποτε τροφή μπορεί να ενισχύσει τα οστά, με αποτέλεσμα να τείνουμε προς το γάλα και τα παράγωγά του, δηλαδή το τυρί, το γιαούρτι, το κεφίρ. Η πραγματικότητα όμως για την περιεκτικότητας σε βιταμίνη D στις τροφές μας, δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Στις τροφές, η βιταμίνη D συναντάται σε δύο μορφές, την D3 στις ζωικές τροφές και τη D2 σε ορισμένες φυτικές τροφές. Η D3 υπερέχει της D2 σε ό,τι αφορά στην απορρόφησή της από το έντερο. Εξ ορισμού, θα λέγαμε ότι οι πλούσιες τροφές σε βιταμίνη D είναι οι ζωικές τροφές και εκείνες είναι που πιθανά συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού. Χαρακτηριστικά, οι πυκνότερες τροφές σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, με βασικότερα το χέλι, τον μπακαλιάρο, τις σαρδέλες, το σκουμπρί, τη ρέγκα, τη γλώσσα, τον κολιό. Είναι εντυπωσιακό, ότι η ίδια ποσότητα από τα παραπάνω ψάρια παρέχει την τριπλάσια βιταμίνη D από ό,τι η αντίστοιχη ποσότητα σε γάλα ή γιαούρτι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στην Ελλάδα το 46% της προσλαμβανόμενης βιταμίνης D προέρχεται από τα ψάρια σε όλες σχεδόν τις ηλικίες. Μιλώντας για ενίσχυση του οργανισμού, αξίζει να αναφερθούμε στον όρο θρέψη, στην οποία τα λιπαρά ψάρια συμμετέχουν όχι μόνο με τη βιταμίνη D αλλά και με την πυκνή τους περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά, ασβέστιο και φωσφόρο. Μετά τα λιπαρά ψάρια, δεύτερα σε σειρά περιεκτικότητας σε βιταμίνη D έρχονται τα αυγά, και ειδικά ο κρόκος τους, ο οποίος εκτός από τη βιταμίνη D παρέχει επιπλέον τις βιταμίνες Α, Ε, Κ, Β12 αλλά και ένα ποσοστό Ω3 λιπαρών. Παρόλα αυτά, τα ψάρια έχουν σχεδόν έως και την πενταπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη D σε σχέση με τα αυγά. Χρειάζεται συστηματικότητα και σταθερότητα κατανάλωσης των λιπαρών ψαριών, ώστε να επιτευχθεί η αντίστοιχη ενίσχυση του οργανισμού σε βιταμίνη D. Η σύσταση πρόσληψης του ψαριού είναι δύο με τρεις μερίδες (μερίδα=150g μαγειρεμένου ψαριού) εβδομαδιαίως. Η ενσωμάτωσή του ψαριού στη διατροφή μας μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, όπως καθιέρωση γεύματος ψαριού μια φορά την εβδομάδα, ψητό (σαρδέλες πλακί), τηγανητό (γαύροι), σούπα (μπακαλιάρο), μαγειρευτό όπως γιουβέτσι ψαριού (σκορπίνα) ή με πράσινα σκούρα λαχανικά, αγκινάρες ή μπάμιες (ροφό ή λαβράκι). Ακόμη, σε συνδυασμό με άλλες τροφές, όπως με όσπρια του τυριού (γαύρο μαρινάτο ή ρέγκα) ή σε σαλάτες με πράσινα σκούρα ωμά ή βραστά λαχανικά (καπνιστό σολομό ή πέστροφα). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με μοιρασμένο το ψάρι σε διάφορα γεύματα μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να αυξηθεί η συστηματική πρόσληψη της βιταμίνης D αλλά και να ωφεληθεί ο οργανισμός από τη συνολική θρέψη των θρεπτικών στοιχείων που εν δυνάμει προσφέρει το ψάρι.

*Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

blog.frezyderm.gr

 

 

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Αθ. Γιαννούκας: Σακχαρώδης Διαβήτης και αντιμετώπιση cover image

Αθ. Γιαννούκας: Σακχαρώδης Διαβήτης και αντιμετώπιση

Ο κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, Αγγειοχειρουργός, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλάει στην εκπομπή “Θέλω την υγεία μου” και τον δημοσιογράφο, Ιωάννη Τσιάτσιο για…

διάβασε περισσότερα
Σακχαρώδης Διαβήτης cover image

Σακχαρώδης Διαβήτης

Στην εκπομπή ” Επιλογή Ζωής ” με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Μιχαλοπούλου μιλούν για το θέμα του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο κ. Ανδρέας Ριζούλης,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζει τα 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π cover image

Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του iatropedia.gr, τόνισε πώς από το νέο έτος ετοιμάζει μια καινοτομία για τα…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad