VEGAN BURGER ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ
Σαββατοκύριακο, τέλεια ευκαιρία για να ετοιμάσετε ένα πιάτο διαφορετικό… Vegan Burger Μανιταριού! Μία vegan επιλογή του Exclusive Menu του Ιασώ, που έχουν επιμεληθεί οι Chefs Γεωργιάννα Χιλιαδάκη & Νίκος Ρούσσος και θα σας καταπλήξει με τη νοστιμιά
Υλικά για τη Vegan Mayo
90 γρ. μουστάρδα
5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
400 γρ. γάλα σόγιας
1200 γρ. ηλιέλαιο
15 γρ. αλάτι, ψιλό
50 γρ. Χυμός λεμονιού, σουρωμένος
50 γρ. ξύδι, xeres
Μέθοδος προετοιμασίας
1. Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το σκόρδο και το γάλα σόγιας μέχρι να ομογενοποιηθούν
2. Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
3. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύδι και το αλάτι και συνεχίζουμε για 1 λεπτό.
Υλικά για τη Kabayaki
100 γρ. Soya, less salt
100 γρ. Ζάχαρη
Μέθοδος προετοιμασίας
1. Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να φτάσει τους 105 ℃.
2. Περνάμε τη σάλτσα από λεπτή σίτα και αφήνουμε να κρυώσει σε ένα μπολ.
Για τα Μανιτάρια
8 τμχ μανιτάρια Porto bello (100γρ. περίπου το καθένα, ξεφλουδισμένα χωρίς κοτσάνι)
20 γρ. Ελαιόλαδο
2 γρ. Αλάτι, ψιλό
Μέθοδος προετοιμασίας
1. Αλείφουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και αλατίζουμε.
2. Ψήνουμε στη σχάρα μέχρι να μαγειρευτούν.
Στήσιμο για 4 Burger
4τμχ Brioche ψωμάκια για Burger, κομμένα στη μέση (η ανάλυση έγινε με Briohe Ψωμάκια 62-65 γρ./ τμχ)
200 γρ. Vegan Mayo (50 γρ. σε κάθε ψωμάκι κεντρικά)
160 γρ. Σάλτσα Kabayaki (20 γρ. σε κάθε μανιτάρι, δηλ. 40γρ. συνολικά σε κάθε Burger)
8 τμχ μανιτάρια, portobello (δηλ. 2 τμχ, 200γρ, σε κάθε Burger)
Λίγο ξύσμα lime (1 γρ.)
8 φύλλα μαρούλι Iceberg (δηλ. 2 φύλλα σε κάθε Burger)
Στα κομμένα ψωμάκια, τοποθετούμε κεντρικά 25 γρ. vegan mayo. Τοποθετούμε το πρώτο μανιτάρι και προσθέτουμε 20 γρ. σάλτσα kabayaki, 0.5 γρ. ξύσμα lime και στη συνέχεια τα δύο φύλλα iceberg. Έπειτα, τοποθετούμε το δεύτερο μανιτάρι, 20 γρ. σάλτσα kabayaki και 0.5 γρ. ξύσμα lime. Κλείνουμε το Burger με το δεύτερο ψωμάκι.
Διατροφική Σύνθεση ανά (1) Burger Μανιταριού (με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται): Eνέργεια (kcal) 700 kcal (35% ΠΠΑ*), Λιπαρά 43.9gr (62.7% ΠΠΑ*) (εκ των οποίων 6.2gr κορεσμένα), Υδατάνθρακες 60.8gr (23.4% ΠΠΑ*) (εκ των οποίων σάκχαρα 34.2gr, 38% ΠΠΑ*), Πρωτεΐνη 13.2gr (26.4 % ΠΠΑ*), Εδώδιμες ίνες 1.9gr, Αλάτι 1.3gr (21.7% ΠΠΑ*), Χοληστερόλη 1.6 mg
Ένα (1) Burger Μανιταριού περιέχει:
· Βιταμίνη Ε 20.9 mg (174.2%**)
· Βιταμίνη Κ 19.3 μg (25.8%**)
*ΠΠΑ= Προσλαμβανόμενη Ποσότητα Αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 Kj/ 2000 kcal)
**% ΔΤΑ (Διατροφικές τους Τιμές Αναφοράς)
Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι Βρετανικοί πίνακες σύνθεσης τροφίμων “McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)” (Full dataset, 2015)