Τσίμπημα δράκαινας – Πως το αντιμετωπίζουμε;
Η δράκαινα είναι ένα αρκετά επικίνδυνο ψάρι το οποίο φτάνει σε μήκος τα 40 εκατοστά και βάρος τα 2 κιλά. Έχει επτά δηλητηριώδεις αγκαθωτές ακτίνες στο πτερύγιο της ράχης της, ενώ στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτά συνδέονται με δηλητηριώδεις αδένες, το δηλητήριο των οποίων ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα όταν αυτός τσιμπηθεί.
Της αρέσει να κινείται σε ζεστά ρηχά νερά και αμμώδεις βυθούς, εκεί που κολυμπούν δηλαδή και οι άνθρωποι. Το χρώμα της είναι συνήθως κίτρινο σκούρο, γκρίζο από τη ράχη και κάτω και λευκό στην κοιλιά. Ετσι καταφέρνει να κρύβεται με μεγάλη ευκολία μέσα στην άμμο αφήνοντας να προεξέχει μόνο το ραχιαίο της πτερύγιο. Αυτό είναι και το σημείο που έρχεται πρώτο σε επαφή με το πόδι του άτυχου λουόμενου που θα πατήσει πάνω της.
Το τσίμπημά της είναι εξαιρετικά επώδυνο και προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων η βαρύτητα των οποίων βέβαια διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού. Το δηλητήριό της περιέχει έναν τύπο πρωτεΐνης ο οποίος διασπάται με την θερμότητα και γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται η εμβύθιση σε ζεστό νερό.
Σημεία και συμπτώματα
- · έντονος πόνος με διάρκεια
- · κοκκίνισμα και οίδημα της περιοχής του τσιμπήματος ή δαγκώματος
- · ναυτία ή και έμετος
- · υψηλός πυρετός
- · εφίδρωση ζάλη και τάσεις λιποθυμίας
- · δύσπνοια
Πρώτες Βοήθειες
- · ξαπλώστε το άτομο στο έδαφος με το πληγωμένο μέρος ακίνητο και χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.
- · αν υπάρχει αιμορραγία φροντίστε να την σταματήσετε με άμεση πίεση
- · ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με οινόπνευμα ή ξύδι.
- · αφαιρέστε με πετσέτα ή τσιμπιδάκι οτιδήποτε προεξέχει από την πληγή.
- · τοποθετήστε τη περιοχή του τσιμπήματος μέσα σε νερό όσο το δυνατόν πιο ζεστό (τουλάχιστον 40ο C), χωρίς βέβαια να προκαλέσετε εγκαύματα, για μία ώρα με στόχο να αδρανοποιήσετε το δηλητήριο. Εναλλακτικά μπορείτε να εφαρμόσετε κομπρέσες με ζεστό νερό.
- · αν το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης (δύσπνοια, οίδημα στο πρόσωπο κλπ) και έχετε στη διάθεσή σας συσκευή αυτοχορηγούενης ένεσης αδρεναλίνης (autoinjector), χορηγήστε την άμεσα.
- · αναζητήστε ιατρική βοήθεια.