Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρος – Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Επανάσταση στους πάγκους της κουζίνας έχουν φέρει οι φριτέζες αέρος λύνοντας τα χέρια σε πολλές νοικοκυρές. Σε ελάχιστο χρόνο όχι μόνο έχεις τελειώσει με το μαγείρεμα αλλά έχεις φτιάξεις και ένα πιο υγεινό πιάτο. Ωστόσο, εν μέσω της θέρμης για αυτά τα μαγειρικά gadgets, υπάρχουν κίνδυνοι με το μαγείρεμα ορισμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το τμήμα Good Food του BBC, το Air Fryer μπορεί να μην είναι το ιδανικό σκεύος για τους λάτρεις του μπέικον. Η διαιτολόγος Brenda Peralta απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση, τονίζοντας τις εγγενείς προκλήσεις που θέτει το μαγείρεμα του μπέικον σε αυτές τις συσκευές. Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας του μπέικον σε λίπος και του ακανόνιστου μεγέθους του, είναι μια συνταγή για πιθανή καταστροφή, προειδοποιεί.
«Το μπέικον είναι εξαιρετικά λιπαρό, και όταν μαγειρεύεται σε μια φριτέζα αέρα, το λίπος μπορεί να στάξει κάτω, προκαλώντας καπνό ή πιτσιλιές», εξηγεί Peralta σε μια συνέντευξη με Huffington Post. Αυτή η τάση για ατυχίες γεμάτες λίπος μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο μαγείρεμα και στην παραγωγή καπνού και οσμών, που αφαιρούν από τη γαστρονομική εμπειρία και δυνητικά εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.
Οι κίνδυνοι από το λίπος
Πράγματι, οι συνέπειες του λανθασμένου χειρισμού του μπέικον σε μια φριτέζα αέρος επεκτείνονται πέρα από την απλή γαστρονομική ενόχληση. Η συσσώρευση λίπους από μπέικον μέσα στη συσκευή μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα περιστατικά καπνίσματος, καθώς το λίπος εκτοξεύεται πάνω στο θερμαντικό στοιχείο, προκαλώντας ένα ανεπιθύμητο άρωμα καμένου φαγητού.
Οι συνέπειες του μισοψημένου μπέικον επεκτείνονται πολύ πέρα από ένα απογοητευτικό πρωινό. Το ανεπαρκώς ψημένο κρέας ενέχει κίνδυνο τροφικής ασθένειας, προκαλώντας ενδεχομένως τροφική δηλητηρίαση και επακόλουθη δυσφορία.
Ως εκ τούτου, οι λάτρεις τόσο του μπέικον όσο και της φριτέζας αέρος καλούνται να είναι προσεκτικοί και προσεκτικοί όταν συνδυάζουν αυτές τις γαστρονομικές απολαύσεις.
Προσοχή με αυτά τα φαγητά:
Μπορεί με το Air Fryer να χρειάζεσαι λιγότερο χρόνο από τα αλλά μαγειρικά μέσα, και το σημαντικότερο που προσφέρει είναι το τηγάνισμα χωρίς λάδι, ωστόσο το BBC αναφέρει τα φαγητά που δεν πρέπει να μαγειρεύετε σε φριτέζα αέρος.
Μαριναρισμένες τροφές
Τροφές όπως το κοτόπουλο, επικαλυμμένες με υγρή μαρινάδα, το πιο πιθανό είναι να λερώσουν όλο το σκεύος χωρίς να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενώ μέσα σε καυτό λάδι δημιουργείται μια τραγανή κρούστα, στη φριτέζα αέρος λόγο του ότι το λάδι δεν είναι αρκετό, η επικάλυψη θα παραμείνει ρευστή και θα αρχίζει να στάζει. Αντ’ αυτού μπορείτε να πασπαλίζετε το κοτόπουλο με στεγνή μαρινάδα όπως μπαχαρικά ή κάποιο τριμμένο άμυλο. «Μου αρέσει να προσθέτω κόκκους σκόρδου, καπνιστή πάπρικα και αλάτι σέλινου στο μείγμα του αλευριού», λέει η Ailsa Burt του BBC Good Food. «Στη συνέχεια θα το συνδύαζα με λίγη σάλτσα από πάνω και μια τραγανή, φρέσκια σαλάτα με μαρούλι. Για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο παραμένει τέλεια τραγανό, σερβίρετε αμέσως».