Τι προσέχετε στις φράουλες; Ποιοι ΔΕΝ κάνει να τις τρώνε; Τι να κάνετε για να μην λιώσουν και μουχλιάσουν;
Οι φράουλες είναι αλλεργιογόνο τρόφιμο για αυτό τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να είναι προσεχτικά όταν τις καταναλώνουν ή τις χρησιμοποιούν…
Η κατανάλωση δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας. Ενδέχεται να ευθύνονται για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού στην επιφάνειά τους.
Προσοχή στην κατανάλωσή της πρέπει να δίνουν και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν παίρνουν φάρμακα.
Προσοχή στην συντήρηση τους
Οι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο, μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου παρά μόνον λίγες ώρες. Μπορείτε, ωστόσο, να τις διατηρήσετε ολόκληρες με το πράσινο φυλλαράκι τους – αν προηγουμένως δεν τις έχετε πλύνει – σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο, μέχρι και δύο ημέρες.
Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα.
Χρειάζεται να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν διότι η τραχιά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.
Μην τις αφήνετε να μουλιάσουν, όταν τις πλένετε: θα χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους. Είναι προτιμότερο να τις βάλετε σε σουρωτήρι, και να ρίξετε άφθονο νερό (μαζί με τα κοτσανάκια τους). Φροντίστε να τις καταναλώσετε αμέσως μετά το πλύσιμο.
Τι κάνεις όμως όταν αφού έχεις αγοράσει ένα κεσεδάκι με φράουλες διαπιστώνεις πως κάποιες έχουν μούχλα επάνω τους;
Είναι δύσκολο να εντοπίσεις μια μουχλιασμένη φράουλα ειδικά αν βρίσκεται στον πάτο της συσκευασίας. Όταν βρούμε μούχλα στη συσκευασία υπάρχει ο κίνδυνος να μην διαρκέσουν για πολύ χρόνο ή να μουχλιάσουν και τις διπλανές φράουλες.
Όμως αληθεύει ότι μια φράουλα θα καταστρέψει και τις υπόλοιπες;
Οχι αρκεί να λάβουμε κάποιες προφυλάξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς για την ασφάλεια των τροφίμων, οι υπόλοιπες φράουλες που δεν έχουν ορατή μούχλα είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Τα κεσεδάκια που βρίσκονται συνήθως οι φράουλες δεν είναι γνωστό ότι παράγουν τοξίνες. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα φρέσκα προϊόντα που τρώμε έχουν μικρές ποσότητες σπορίων μούχλας, επειδή η μούχλα εξαπλώνεται γρήγορα. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες μούχλες παράγουν επιβλαβείς τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η ανάπτυξη μούχλας σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά και μήλα, για παράδειγμα, θα αποτελούσε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτοί είναι οι τύποι τροφών που πρέπει να πετάξουμε εάν μόνο ένα μικρό κομμάτι είναι μολυσμένο. Ωστόσο, οι φράουλες δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Στην πραγματικότητα, η κατά λάθος κατανάλωση μιας μουχλιασμένης φράουλας δεν είναι πιθανό ότι θα μας πειράξει – αν και φυσικά, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων δεν το συνιστούν.
Πώς να αντιμετωπίσουμε τη μούχλα στις φράουλες
Αν βρούμε μια φράουλα με μούχλα, πρέπει να την πετάξουμε. Στη συνέχεια, πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά τις άλλες φράουλες για χτυπήματα ή και μαυρισμένα σημεία. Σε μια τέτοια περίπτωση κόβουμε αυτά τα σημεία και μπορούμε κανονικά να φάμε το φρούτο μας. Θα πρέπει να τρώμε γρήγορα τα φρούτα που έχουν μουχλιάσει γιατί όσο μένουν σπόρια μούχλας (αν και είναι ασφαλή για κατανάλωση σε μικροσκοπικές ποσότητες) θα εξαπλωθούν και θα καταστρέψουν και τα υπόλοιπα.
Πώς να σώσουμε τις φράουλες βουτώντας τες σε σοκολάτα
Αν και μπορεί να μην φαίνονται, οι φράουλες που εξακολουθούν να είναι ευπαρουσίαστες – χρειάζονται απλώς λίγη ωρίμανση. Βούτηξε τες σε σοκολάτα και φτιάξε ένα τέλειο σοκολατάκι. Βούτηξε τις φράουλες σε λιωμένη σοκολάτα και άφησε τες να κρυώσουν. Στη συνέχεια, βούτηξε τες ξανά. Δημιούργησε ψιλές γραμμές με λευκή σοκολάτα, την οποία έχεις ζεστάνει και περιχύνεις με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια βούτηξε τες σε νιφάδες καρύδας ή σε θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποίησε τα μικρά περιτυλίγματα για cupcakes και βάλε από μια φράουλα με σοκολάτα μέσα κάθε περιτύλιγμα.
Της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea