Τι είναι το γλαύκωμα; Υπάρχει πρόληψη;
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων που χαρακτηρίζεται από προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου και η μη έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν γλαύκωμα δεν αντιλαμβάνονται κάποιο σύμπτωμα, παρά μόνο όταν έχουν ήδη χάσει σημαντικό μέρος της όρασής τους.
Παρά το γεγονός ότι οι βλάβες που προκαλούνται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμες η έγκαιρη διάγνωση, ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος και η κατάλληλη θεραπεία τις περισσότερες φορές προλαμβάνουν περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.
Αποτέλεσμα οι γλαυκωματικοί ασθενείς να διατηρούν ικανοποιητικά επίπεδα όρασης, που τους επιτρέπουν να ζουν χωρίς περιορισμούς.
Ο κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζει να αυξάνεται με κάθε επιπλέον δεκαετία.
Επίσης, διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι ημικρανίες, η παρατεταμένη χρήση εισπνεόμενων στεροειδών σε υψηλές δόσεις, αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.
Ο κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος είναι τρείς με τέσσερεις φορές υψηλότερος εάν ένας ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού πάσχουν από γλαύκωμα.
Διάφορες συνήθειες όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ, αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος.
Τέλος, οφθαλμικές ανωμαλίες στο εσωτερικό του οφθαλμού μπορεί να προκαλέσουν υψηλή ενδοφθάλμια πίεση προκαλώντας γλαύκωμα.
Το χρόνιο γλαύκωμα στα αρχικά τουλάχιστον στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βλάβες του οπτικού πεδίου εμφανίζονται πρώτα στην περιφέρεια και προοδευτικά επεκτείνονται προς το κέντρο του οπτικού πεδίου.
Αντίθετα το οξύ γλαύκωμα τείνει να είναι αρκετά οδυνηρό λόγω της ξαφνικής ανόδου της ενδοφθάλμιας πίεσης και ο ασθενής μπορεί να βλέπει θολά, να έχει ερυθρό οφθαλμό, πολλές φορές έντονο πονοκέφαλο, φωτοφοβία, ναυτία, ακόμα και εμετό.
Από τα παραπάνω είναι προφανές πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος όχι μόνο στις ομάδες ατόμων αυξημένου κινδύνου να εμφανίσουν γλαύκωμα, αλλά σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί από οφθαλμίατρο.
Η αξιολόγηση του ασθενούς περιλαμβάνει πλήρη γενική οφθαλμολογική εξέταση, μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και του πάχους του κερατοειδούς, γωνιοσκοπία, και βυθοσκόπηση.
Αν υπάρχει υποψία γλαυκώματος τότε συνιστούμε περαιτέρω έλεγχο με ειδικές εξετάσεις όπως είναι η αυτόματη περιμετρία και η οπτική τομογραφία OCT.
Αν γνωρίζετε ότι έχετε γλαύκωμα, βρίσκεστε ένα βήμα μπροστά από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι το αγνοούν. Συνιστάται επομένως ο ετήσιος έλεγχος από τον θεράποντα ιατρό σας και η συστηματική λήψη της φαρμακευτικής σας αγωγής.
Ο ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος είναι μία γρήγορη και οικονομική εξέταση, η οποία αποτρέπει σε μεγάλο ποσοστό τις δυσάρεστες μελλοντικές συνέπειες, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα συναντάμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων που δεν επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο.
Αναστασία Αλεξανδρίδου, Οφθαλμίατρος, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική.