Τα μανιτάρια Maitake ένας τύπος βρώσιμου φαρμακευτικού μανιταριού με ποικιλία οφελών για την υγεία.
Το Maitake (Grifola frondosa) είναι ένα βρώσιμο φαρμακευτικό μανιτάρι και μέλος της οικογένειας Grifolaceae και Polyporales.
Είναι εγγενές στη βορειοανατολική Ιαπωνία και μέρη της Ασίας αλλά φύεται και στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, τα μανιτάρια maitake χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες και έχουν κερδίσει δημοτικότητα στον δυτικό κόσμο.
Τα μανιτάρια Maitake είναι πλούσια σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες), μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) και φυτοχημικά (ειδικά φυτικά συστατικά).
Έχουν μελετηθεί για τις πιθανές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές επιδράσεις τους.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε για τις χρήσεις και τα οφέλη του μανιταριού maitake και τη διατροφή και την ασφάλειά του.
Τι είναι το μανιτάρι Maitake;
Το μανιτάρι Maitake θεωρείται σημαντικό φαρμακευτικό μανιτάρι λόγω των πολλών πιθανών πλεονεκτημάτων για την υγεία.
Το μανιτάρι Maitake χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ασία για την προαγωγή της υγείας και τη μακροζωία.
Τα μανιτάρια Maitake έχουν και μαγειρικές χρήσεις. Λόγω της γεύσης τους umami, τα μανιτάρια maitake μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό συνταγής ή ως αρωματικός παράγοντας.
Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν τη γεύση των μανιταριών maitake ως γλυκιά και μοναδική.
Πρόσφατη έρευνα έχει βρει πιθανές χρήσεις των μανιταριών maitake στον καρκίνο, τη φλεγμονή και την ανοσία. Αυτά και άλλα οφέλη για την υγεία πιστεύεται ότι οφείλονται σε βιοενεργά συστατικά όπως οι πολυσακχαρίτες και πολυφαινόλες υπάρχει στα μανιτάρια maitake.
Τα μανιτάρια Maitake μπορούν επίσης να ωφελήσουν άλλες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, το άσθμα, η υψηλή χοληστερόλη και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες (εγκεφάλου και νεύρων).
Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια για πολλές από αυτές τις χρήσεις.
Τα μανιτάρια Maitake είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που πιστεύεται ότι προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία.
Ένα φλιτζάνι ωμά μανιτάρια maitake περιέχει τα εξής:
Θερμίδες: 22
Πρωτεΐνη: 1,4 γραμμάρια (g)
Λίπος: 0,13 γρ
Υδατάνθρακες: 4,9 γρ
Φυτικές ίνες: 1,9 γρ
Ασβέστιο: 0,7 χιλιοστόγραμμα (mg)
Σίδηρος: 0,2 mg
Μαγνήσιο: 7 mg
Φώσφορος: 52 mg
Κάλιο: 143 mg
Ψευδάργυρος: 0,5 mg
Σελήνιο: 1,5 μικρογραμμάρια (mcg)
Φολικό οξύ: 15 mcg
Χολίνη: 36 mg
Βιταμίνη D: 784 διεθνείς μονάδες (IU)
Θα βρείτε επίσης υγιή για την καρδιά λίπη, συμπεριλαμβανομένων μόνο και πολυακόρεστα λίπη και αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη, λευκίνη, λυσίνη, βαλίνη και άλλα στα μανιτάρια maitake.
Τα μανιτάρια Maitake είναι επίσης πηγή διαφόρων φυτοχημικών, οι οποίες είναι βιοδραστικές ενώσεις φυτικής προέλευσης με πιθανά οφέλη για την υγεία.
Οι βήτα-γλυκάνες (τύποι πολυσακχαριτών) υπάρχουν ευρέως στα μανιτάρια maitake. Σε εργαστηριακές έρευνες οι βήτα-γλυκάνες έχουν δείξει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα φλαβονοειδή και άλλοι τύποι πολυφαινολών υπάρχουν επίσης στα μανιτάρια maitake. Αυτά δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να είναι απαραίτητα για την πρόληψη ασθενειών.
Μια άλλη κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα μανιτάρια maitake είναι οι γλυκοπρωτεΐνες. Οι γλυκοπρωτεΐνες στα μανιτάρια maitake περιλαμβάνουν τόσο υδατάνθρακες όσο και πρωτεΐνες.
Σε εργαστηριακή έρευνα, έχει βρεθεί ότι έχουν επιδράσεις μείωσης της αρτηριακής πίεσης, μείωσης του σακχάρου στο αίμα και κατά του όγκου.