Συναρπαστικές γνώσεις και αλήθειες για τα σταφύλια που πιθανόν δεν γνωρίζετε
Τα σταφύλια ήταν πιθανώς το πρώτο φρούτο που «εξημερώθηκε» από τον άνθρωπο, πριν από περίπου 11.000 χρόνια
Αν και πολλές φορές δεν πάει το μυαλό μας, το σταφύλι μπορεί να καταναλωθεί με πολλές μορφές όπως κρασί, μαρμελάδα, χυμός, διάφορες αποξηραμένες ποικιλίες, ζελέ, ξύδι, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, έλαιο σπόρων σταφυλιού κ.α. Είναι ένα πολύ δημοφιλές φρούτο αφού υπολογίζεται πως το 2022, 7,3 εκατομμύρια εκτάρια της επιφάνειας της Γης φυτεύτηκαν με αμπέλια.
Παρακάτω αναφέρονται 11 συναρπαστικές αλήθειες για τα σταφύλια που θα πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με το MentalFlos.
1.Τα σταφύλια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συνθετικού δέρματος.
Στην αναζήτηση του συνθετικού δέρματος χωρίς σκληρότητα και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, η Vegea, μια ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018, έφτιαξε ένα πλήρως ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο προϊόν από τα απόβλητα σταφυλιών που έχουν απομείνει από την οινοποίηση
Το ίδιο το προϊόν βοηθά επίσης στην επίλυση του προβλήματος της διάθεσης απορριμμάτων της οινοποιίας: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οινοποίηση παράγει 14 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Μεγάλο μέρος από αυτό καίγεται, γεγονός που συμβάλλει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το 2019, η μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων Bentley αποκάλυψε ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητο επιπλωμένο με ύφασμα σταφυλιών Vegea. Και το 2022, η Βρετανίδα σχεδιάστρια Stella McCartney έδειξε τη συλλογή της από αθλητικά παπούτσια και τσάντες από δέρμα σταφυλιού στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.
2. Μπορεί να είναι θανατηφόρα για το κατοικίδιό σας.
Τα σταφύλια και τα παράγωγά τους (σταφίδες, σταφίδες, σουλτανίνες, κρασί και χυμός σταφυλιού) είναι τοξικά για τους σκύλους: Μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί τελικά να είναι θανατηφόρα. Σημάδια δηλητηρίασης έχουν επίσης παρατηρηθεί σε γάτες, αλλά είναι πιο σπάνια. Μετά από πολλά χρόνια εικασιών σχετικά με το γιατί τα σταφύλια είναι τόσο τοξικά για τους τετράποδους φίλους μας, το 2021, οι κτηνίατροι στην ASPCA ανακάλυψαν ότι το τρυγικό οξύ που περιέχεται στα φρούτα είναι ο ένοχος.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σταφύλια περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια και υπερβολική δίψα. Επειδή τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης μπορεί να είναι τόσο σοβαρά, οι κτηνίατροι συνιστούν να μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας για άμεση θεραπεία, ακόμα κι αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει φάει ένα σταφύλι και δεν εμφανίζει ανεπιθύμητα συμπτώματα.
3. Άλλα είναι τα βρώσιμα σταφύλια και άλλα που προορίζονται για οινοποίηση.
Ενώ όλα τα δημοφιλή οινοποιήσιμα σταφύλια και τα περισσότερα επιτραπέζια σταφύλια είναι παραλλαγές του είδους Vitis vinifera, η καλλιέργεια έχει δημιουργήσει σταφύλια με ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι πιο κατάλληλα για συγκεκριμένους σκοπούς.
Οι σπόροι και οι παχύτερες φλούδες στα οινοποιήσιμα σταφύλια δίνουν περισσότερη γεύση και χρώμα στο κρασί, ενώ η μεγαλύτερη γλυκύτητα τους βοηθά στη διαδικασία ζύμωσης. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια μαζεύονται επίσης αργότερα, όταν οι συγκεντρώσεις τους σε σάκχαρα έχουν αυξηθεί. Το πιο δημοφιλές σταφύλι είναι το Cabernet Sauvignon και ακολουθεί το Merlot.
Τα επιτραπέζια σταφύλια τείνουν να είναι μεγαλύτερα και πιο εύγευστα: ζουμερά με πιο σφιχτή σάρκα και λιγότερο συμπυκνωμένη γεύση, με λεπτότερη φλούδα και λιγότερους σπόρους.
4. Η Κίνα πρωτοπορεί στην παραγωγή και κατανάλωση επιτραπέζιου σταφυλιού.
Χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τις συνθήκες καλλιέργειας της, η Κίνα καλλιεργεί σταφύλια για περισσότερα από 2000 χρόνια. Τα δεδομένα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι τα επιτραπέζια σταφύλια έχουν γίνει πρόσφατα όλο και πιο δημοφιλή στην Κίνα. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί από 11,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021–2022 σε 12,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022–2023, καθιστώντας την Κίνα τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο. το 2019, κατανάλωνε περισσότερο από το διπλάσια ποσότητα από το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή, των Η.Π.Α.
Η Κίνα δεν καταναλώνει μόνο πολλά σταφύλια. Η αναμενόμενη παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών της χώρας το 2022-2023 είναι 12,6 εκατομμύρια τόνοι, περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής σταφυλιού, καθιστώντας την επίσης τον κορυφαίο παραγωγό σταφυλιού στον κόσμο.
5. Οι άνθρωποι τρώνε σταφύλια και επηρεάζουν την εξέλιξή τους εδώ και 22.000 χρόνια.
Το 2017, οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία και συνέκριναν τα γονιδιώματα των άγριων και εξημερωμένων σταφυλιών. Διαπίστωσαν ότι τα δείγματα παρουσίαζαν απόκλιση κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, περίπου 22.000 χρόνια πριν, χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να τα καλλιεργούν. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι πληθυσμοί των σταφυλιών υπέστησαν μια μακρά, σταθερή μείωση πριν από την εξημέρωση. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια άγνωστη φυσική αιτία, αλλά οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι άνθρωποι που αναζητούσαν τροφή στη φύση επηρέαζαν την εξέλιξή τους πολύ πριν αρχίσουν να τα εξημερώνουν.
6. Τα σταφύλια ήταν πιθανώς το πρώτο φρούτο που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες, ίχνη οξέων οινοποίησης βρέθηκαν σε θραύσματα πήλινων αγγείων. Αν και οι άνθρωποι καλλιεργούσαν σταφύλια για συγκομιδή στη Μέση Ανατολή γύρω στο 6000 π.Χ., μπορεί να έχουμε εξημερώσει τον καρπό πολύ πριν από τότε.
Το 2023, οι ερευνητές δημοσίευσαν γενετικά στοιχεία ότι τα αμπέλια εξημερώθηκαν πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Μελετώντας τις αλληλουχίες του γονιδιώματος του σταφυλιού, διαπίστωσαν ότι ο καρπός εξημερώθηκε ανεξάρτητα σε δύο ξεχωριστές περιοχές ταυτόχρονα: την περιοχή στη δυτική Ασία όπου βρίσκονται ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ και η περιοχή που καλύπτεται από το σημερινό Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και τη Γεωργία. . Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, «Το αμπέλι ήταν πιθανώς η πρώτη σοδειά φρούτων που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο… Ήταν ένα από τα πρώτα αγαθά που διακινήθηκαν παγκοσμίως».
7. Τα περισσότερα κρασιά προέρχονται από ένα μόνο εξημερωμένο είδος σταφυλιού.
Το Ευρασιατικό Vitis vinifera είναι το μοναδικό εξημερωμένο είδος σταφυλιού που είναι υπεύθυνο για τα πιο δημοφιλή κρασιά, το Chardonnay, το Merlot, το Pinot Noir και το Cabernet Sauvignon. Κάθε ποικιλία σταφυλιού έχει ένα συγκεκριμένο όνομα, αλλά το είδος πίσω από αυτό είναι το ίδιο. Οι ποικιλίες Vitis vinifera θεωρούνται οι καλύτερες για την παραγωγή κρασιών παγκόσμιας κλάσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και της μέτριας οξύτητάς τους.