Σαλιγκάρια: Θρεπτική αξία
Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κατερίνα Καρακικέ
Μπορεί να σκέφτεστε τα σαλιγκάρια μόνο ως μικρά μαλάκια που προκαλούν χάος στον κήπο σας ή σέρνονται στο πεζοδρόμιο μετά από βροχή. Αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, τα σαλιγκάρια αποτελούν στην πραγματικότητα λιχουδιά. Μπορείτε να τα απολαύσετε μαγειρεμένα σε ένα βουτυρένιο ορεκτικό που ονομάζεται εσκαργκό ή τηγανητά σε ένα ινδικό πιάτο που ονομάζεται sate kakul.
Η κατανάλωση σαλιγκαριών μπορεί να σας ακούγεται δυσάρεστη, αλλά αν μπορέσετε να ξεπεράσετε τυχόν νοητικά εμπόδια που έχετε σχετικά με την κατανάλωσή τους, η γεύση τους είναι μοναδικά εύπλαστη. Έχουν μια κρεατώδη υφή, αλλά είναι υγρά στο εσωτερικό τους και παίρνουν τη γεύση της όποιας σάλτσας μαγειρεύονται. Με τα εσκαργκό, τείνουν να μαγειρεύονται σε μια βουτυράτη σάλτσα σκόρδου, καθιστώντας τα αλμυρά και απολαυστικά.
Μπορείτε να βρείτε εσκαργκό ή άλλα πιάτα με σαλιγκάρια σερβιρισμένα σε διάφορα εστιατόρια ή ως ορεκτικό σε ένα φανταχτερό πάρτι. Τα καταστήματα θαλασσινών τα πωλούν επίσης. Ωστόσο, δεν μπορείτε να τα αγοράσετε σε κάθε κατάστημα.
Αλλά πίσω από αυτή τη σκορδάτη νοστιμιά, υπάρχει κάποια θρεπτική ουσία; Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιθανά οφέλη για την υγεία και τους παράγοντες κινδύνου της κατανάλωσης σαλιγκαριών, ώστε να μπορέσετε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν θα προσθέσετε αυτό το τρόφιμο στη διατροφή σας.
Διατροφικές πληροφορίες
Μια μερίδα ωμών σαλιγκαριών 120gr περιέχει:
Θερμίδες: 102
Λιπαρά: 2 γραμμάρια
Χοληστερόλη: 57 χιλιοστόγραμμα
Νάτριο: 79 χιλιοστόγραμμα
Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια
Η περιεκτικότητα των σαλιγκαριών σε πρωτεΐνη είναι παρόμοια με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας. Όμως, τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Εκτός του ότι περιέχουν σημαντικές πηγές πρωτεΐνης και χαμηλές ποσότητες λίπους, τα σαλιγκάρια είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Α και πολλών άλλων μετάλλων.
Η βιταμίνη Α βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τις ασθένειες και ενισχύει τα μάτια σας. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός σας. Το ασβέστιο βοηθά τα οστά του σώματός σας να παραμείνουν ισχυρά. Ακόμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση. Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός σας. Επίσης, συμβάλλει στο να διατηρούν υγιή τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα σας.
Πιθανά οφέλη των σαλιγκαριών για την υγεία
Κατά τον Μεσαίωνα, τα σαλιγκάρια θεωρούνταν ότι θεραπεύουν τα πάντα, από τον κοινό βήχα έως τη φυματίωση. Σήμερα, απολαμβάνονται περισσότερο ως νόστιμο ορεκτικό παρά για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση σαλιγκαριών.
Βελτίωση της αναιμίας
Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, χλωμό δέρμα, πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, ζάλη και δύσπνοια. Ευτυχώς, η κατανάλωση σαλιγκαριών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα, αντιμετωπίζοντας την υποκείμενη αιτία. Τα σαλιγκάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, με μία μερίδα σαλιγκαριών να περιέχει το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου.
Βελτίωση της υγείας της καρδιάς
Τα ψάρια συνήθως διακρίνονται για την προσφορά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά τα σαλιγκάρια αποτελούν επίσης καλή πηγή τους.
Τα ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, να μειώσουν την πήξη του αίματος και να διατηρήσουν σταθερό τον καρδιακό σας παλμό.
Καρδιακά προβλήματα
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των σαλιγκαριών είναι ότι αποτελούν πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά, αλλά το μαγείρεμά τους σε βουτυρένιες σάλτσες προσθέτει ξανά αυτό το λίπος.
Πιθανοί κίνδυνοι των σαλιγκαριών
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την κατανάλωση σαλιγκαριών δεν προέρχεται από τα ίδια τα σαλιγκάρια αλλά από τον τρόπο με τον οποίο τα προετοιμάζετε.
Πιθανά μειονεκτήματα της κατανάλωσης σαλιγκαριών
Κίνδυνος παρασίτων και μολυσματικών παραγόντων
Ένα σημαντικό πρόβλημα με την κατανάλωση σαλιγκαριών θα ήταν η εμφάνιση παρασίτων όπως η σχιστοσωμίαση σε περίπτωση που τα σαλιγκάρια συλλέγονται στην ύπαιθρο και δεν μαγειρεύονται ποτέ σωστά. Τα σαλιγκάρια θα πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και να μαγειρεύονται καλά.
Αλλεργικές αντιδράσεις
Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα σαλιγκάρια και εμφανίζουν κνησμό, πρήξιμο και γαστρεντερικές διαταραχές. Σε περίπτωση που εμφανίσετε αρνητικές αντιδράσεις, να είστε προσεκτικοί και να απευθυνθείτε σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Διατροφικοί περιορισμοί και πολιτισμικές εκτιμήσεις
Σε ορισμένους πολιτισμούς, η κατανάλωση σαλιγκαριών μπορεί να αποτελεί ταμπού ή να ρυθμίζεται από διατροφικούς νόμους. Επίσης, μπορεί να μην αρέσει σε όλους να τρώνε σαλιγκάρια λόγω προσωπικών προτιμήσεων ή πολιτιστικών πεποιθήσεων.
Διαθεσιμότητα και κόστος
Όπου κι αν ζείτε, τα σαλιγκάρια μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμα ή να αποτελούν ειδικό είδος και να είναι σχετικά ακριβά σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεΐνης.
Πώς να καταναλώσετε τα σαλιγκάρια στη διατροφή σας
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε τα σαλιγκάρια στη διατροφή σας, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές :
Ξεκινήστε με ένα πολύ γνωστό πιάτο: Το Escargot (μαγειρεμένα χερσαία σαλιγκάρια), που σερβίρεται με βούτυρο σκόρδου και βότανα σε πολλά γαλλικά εστιατόρια, είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να φάτε σαλιγκάρια.
Βεβαιωθείτε για τη σωστή προετοιμασία: Για να αποφύγετε τους κινδύνους για την υγεία, βεβαιωθείτε ότι τα σαλιγκάρια είναι καλά καθαρισμένα και μαγειρεμένα. Τρώτε μόνο ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα σαλιγκάρια.
Ενσωματώστε τα σε ισορροπημένα γεύματα: Τα σαλιγκάρια μπορούν να καταναλωθούν με δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.
Τα σαλιγκάρια μπορούν να αποτελέσουν μια χορταστική τροφή που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, πρέπει να έχετε επίγνωση των κινδύνων για την υγεία και των πολιτιστικών παραγόντων. Όπως σε κάθε επιλογή διατροφής, το μέτρο και η προετοιμασία είναι τα κλειδιά για να απολαύσετε τα οφέλη και να μειώσετε τους κινδύνους. Ανεξάρτητα από το αν θέλετε να δοκιμάσετε νέες τροφές ή χρειάζεστε άλλες πηγές πρωτεΐνης, τα σαλιγκάρια θα μπορούσαν να αξίζουν να τα δοκιμάσετε.