Ψυχραιμία, οι κολικοί του μωρού σας θα περάσουν!
Το ουά-ουά καλά κρατεί και η μαμά ανησυχεί; Κακώς. Σκεφτείτε ότι το μωρό σας δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο που έχει κολικούς και βέβαια ούτε θα κινδυνεύσει η υγεία του ούτε θα υποφέρει για πολύ.
ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΛΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΙΚΟΙ;
Εννοείται πως το κλάμα του μωρού, από μόνο του δεν είναι ένδειξη κολικού. Ακόμα κι όταν πεινάει ή βρέχει την πάνα του, το αγγελούδι σας με κλάμα θα σας ειδοποιήσει. Όταν όμως:
- το κλάμα γίνεται ξαφνικό, έντονο και παρατεταμένο (πάνω από τρεις ώρες τη μέρα, τρεις μέρες τη βδομάδα ή τρεις συνεχόμενες βδομάδες, κυρίως το απόγευμα και το βράδυ), παρ’ ότι το μωρό είναι κατά τα άλλα υγιές
- το πρόσωπο του μωρού αναψοκοκκινίζει όταν κλαίει
- λυγίζει και τεντώνει εναλλάξ τα σφιγμένα χεράκια και ποδαράκια του τότε μάλλον μιλάμε για κολικούς.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ;
Ακόμα τίποτα. Δυστυχώς, η ακριβής αιτία των κολικών δεν είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει βέβαια η θεωρία πως οφείλονται σε μία διαταραχή του πεπτικού συστήματος, επειδή το έντερο του βρέφους δεν είναι αρκετά «ώριμο». Το σίγουρο είναι πάντως πως οι κολικοί δεν έχουν συνέπειες στην υγεία του μωρού ούτε επηρεάζουν τη διατροφή και την ανάπτυξή του.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΜΑΜΑ;
Υπομονή πρώτα απ’ όλα γιατί οι κολικοί τις περισσότερες φορές, σταματούν μεταξύ τέταρτου και έκτου μήνα.
Όμως, υπάρχουν και κάποιες συνήθειες που φαίνεται πως πιάνουν, όταν το μωράκι πλαντάζει στο κλάμα:
ΤΡΩΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΨΗΛΑ
Επειδή οι κολικοί συσχετίζονται συχνά με αέρια, ταΐστε το μωράκι σας χωρίς να γέρνει το κεφαλάκι προς τα πίσω έτσι ώστε να «καταπίνει» όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Σγουρευτείτε πως θα ρευτεί αμέσως μετά.
ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΤΣΑΣ
Ξαπλώστε και ακουμπήστε το μωρό μπρούμυτα επάνω στο στήθος σας. Οι χτύποι της καρδιάς σας θα το καθησυχάσουν και θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει.
ΦΑΣΚΙΩΜΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ
Τυχαία νομίζετε πως οι γιαγιάδες μας και οι προγιαγιάδες μας τύλιγαν τα μωράκια σε μια κουβέρτα; Το φάσκιωμα προσφέρει στο βρέφος ζεστασιά και ασφάλεια και το βοηθά να ηρεμήσει.
ΛΥΓΙΖΩ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΟΝΑΚΙΑ
Ξαπλώστε το μωρό στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας και λυγίστε τα ποδαράκια του προς το στήθος του απαλά. Επαναλάβετε την κίνηση για λίγα λεπτά και οι ασκησούλες αυτές θα βοηθήσουν τα αέρια που έχουν παγιδευτεί στο έντερο του μωρού να βγουν προς τα έξω και να το ανακουφίσουν από τον πόνο.
ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ Ο ΣΩΤΗΡΑΣ
Κάποια μωρά βρίσκουν τον λευκό θόρυβο -όπως τα παράσιτα στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, τον ήχο του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας- καθησυχαστικό καθώς τους αποσπά την προσοχή από τον πόνο.
ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΤΣΑ
Το μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού μπορεί να το βοηθήσει να αποβάλλει αέρια και να καταπραΰνει τους κολικούς. Επιλέξτε ένα ειδικό άνυδρο gel για τους κολικούς του μωρού που αυξάνει τη θερμοκρασία μέσω της τριβής, ώστε η ζεστασιά να ανακουφίσει πιο γρήγορα. Τρίψτε την κοιλίτσα του μωρού με κατεύθυνση προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και την πλάτη του με την αντίθετη – ώστε να ακολουθείτε τη κατεύθυνση του παχέος εντέρου, του τμήματος δηλαδή που έχει ανάγκη από ανακούφιση.
ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ, ΜΕΤΡΑΕΙ
Εάν θηλάζετε, αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια ή ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως κρεμμύδια, φασόλια, καυτερές τροφές, μπαχάρια, καφές, μπρόκολο ή πολύ λιπαρές ουσίες.
Ακούστε τις συμβουλές μας, ακούστε τη φωνή της ψυχραιμίας και ακούτε… κλάμα; Μπα!
πηγή…Frezyland