Που πήγαν τα εμφράγματα;
Γράφει ο: Δρ Νικόλαος Μαγκούτης
Επεμβατικός Καρδιολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Συνεργάτης Thorax Heart
Οι μέρες που διανύουμε είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Εδώ κι ένα περίπου μήνα στη χώρα μας η καθημερινότητα έχει αλλάξει για όλους, προκειμένου να προστατεύσουμε τις ευπαθείς κυρίως, ομάδες, τους γονείς, τους παππούδες μας. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν αφήνει περιθώρια για ανευθυνότητες σε κανέναν. Τα μέτρα που λήφθηκαν έχουν ευτυχώς, μέχρι στιγμής, αποδώσει.
Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει διεθνώς στην καρδιολογική κοινότητα είναι: «Πού πήγαν τα εμφράγματα;». Μιλώντας όλο αυτό το διάστημα με συναδέλφους που εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού (Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ), παρατηρώ ότι μεγάλα κέντρα που δέχονται 10-15 εμφράγματα την εβδομάδα, νοσηλεύουν πλέον 10-15 τον μήνα. Εξάλλου, το ποσοστό των νοσηλειών για τον COVID-19 φτάνει σε πολλά μεγάλα κέντρα το 70-80%, ενώ στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνάει το 90%, με αποτέλεσμα να κλείνουν ή να συρρικνώνονται οι καρδιολογικές κλινικές και οι συνάδελφοι καρδιολόγοι να ρίχνονται κι αυτοί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Στη Λομβαρδία της Ιταλίας, τα ποσοστά των προσερχόμενων εμφραγμάτων μυοκαρδίου μειώθηκαν κατά 70%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, η Ομάδα Εργασίας της Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αναφέρει μια πτώση των εμφραγμάτων κατά 40%. Στη Μαδρίτη, η μείωση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η αρχική εξήγηση που δίνεται από τους αρμόδιους ιατρούς στην Ισπανία, είναι ότι οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι στο σπίτι και διστάζουν να προσέλθουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία με μεγάλη προσέλευση ασθενών με COVID-19. Αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζουν και μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ.
Άλλοι παράγοντες που πιστεύεται ότι ενδεχομένως συμβάλλουν στη μείωση της προσέλευσης ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χάρη στα αυστηρά μέτρα ως προς την κυκλοφορία και τη διακοπή λειτουργίας μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, η μείωση του εργασιακού άγχους καθώς πολλοί δεν πηγαίνουν πλέον στην εργασία τους, οι περισσότερες ώρες ύπνου, η μείωση του καπνίσματος και η καλύτερη συμμόρφωση των καρδιοπαθών στη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής καθώς περνούν περισσότερες ώρες στο σπίτι.
Από την άλλη, η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι οδηγεί σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η οποία σε συνδυασμό με λιπαρή διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε υπερβολική συσσώρευση άγχους.
Μεγάλες μελέτες έχουν ξεκινήσει διεθνώς με αντικείμενο την αιτιολογική διερεύνηση της μειωμένης προσέλευσης εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Η προσωπική μου εμπειρία τον τελευταίο μήνα είναι ότι οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, διστάζουν να καλέσουν ασθενοφόρο ή να επισκεφθούν το τμήμα των επειγόντων περιστατικών, με τον φόβο ότι θα «κολλήσουν» τον κορωνοϊό. Η αργοπορία όμως στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) έχει οδυνηρά αποτελέσματα τόσο όσον αφορά την επιβίωση του ασθενούς όσο και στη μετέπειτα ζωή του. Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ύποπτα συμπτώματα της εκδήλωσης ΟΕΜ προηγούνται ακόμα και 1-2 εβδομάδες. Η έγκαιρη, λοιπόν, προσέλευση των ασθενών αυτών μπορεί να είναι σωτήρια τόσο για την ίδια τους την επιβίωση όσο και για την ποιότητα της μετέπειτα ζωής τους.
Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, τη διστακτικότητα αυτή των ασθενών και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία των ασθενών μας, η διοίκηση του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έχει λάβει κάποια πολύ σημαντικά μέτρα. Όλα τα άτομα κατά την είσοδό τους στον χώρο του νοσοκομείου μας θερμομετρούνται, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι ασθενείς που πρόκειται να εισαχθούν υποβάλλονται σε έλεγχο προσβολής τους από τον κορωνοϊό (COVID-19 screening test).
Το Αιμοδυναμικό μας Εργαστήριο έχει εξασφαλίσει την ασφαλή διενέργεια στεφανιογραφιών-αγγειοπλαστικών, 24 ώρες το 24ωρο ακόμα και στη δύσκολη αυτή περίοδο για όλους μας.
Πιστοί στο καθήκον μας, σας ενημερώνουμε ότι μπορούν να διενεργηθούν με ασφάλεια
στεφανιογραφίες – αγγειοπλαστικές, καθώς και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, 24 ώρες
το 24ωρο.