Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας το νοθευμένο λάδι – Τι αναφέρει ο ΕΦΕΤ
Η νοθεία στο ελαιόλαδο συνήθως γίνεται με ανάμιξη ενός καλής ποιότητας λαδιού με ένα κακής ή με άλλο φυτικό έλαιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα το οποίο δεν είναι μεν καλής ποιότητας, αλλά ούτε απειλεί την υγεία μας.
Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Όπως εξήγησε, η νοθεία είναι απάτη για οικονομικό όφελος. Τουλάχιστον όμως σε αυτή την περίπτωση δεν απειλεί τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Ζαμπέλας επισήμανε πως μεγαλύτερο φόβο για νοθεία έχει συνήθως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι το καλύτερο ποιοτικά, αλλά και το πιο ακριβό, οπότε έχει περισσότερες πιθανότητες να αναμιχθεί με άλλα λάδια.
«Τον μεγαλύτερο φόβο έχουμε όταν ο καταναλωτής το αγοράζει χύμα και όχι τυποποιημένο», διευκρίνισε. «Κανονικά το ελαιόλαδο πρέπει να είναι τυποποιημένο και από συγκεκριμένες εταιρείες που να είναι γνωστές. Το λάδι πρέπει επίσης να φέρει κωδικό έγκρισης στην ετικέτα – EL με κάποιο αριθμό, που υποδηλώνει ότι έχει περάσει από διαδικασία έγκρισης».
Επιπλέον, «ο καταναλωτής δεν πρέπει να αγοράζει πάνω από 5 λίτρα τυποποιημένο ελαιόλαδο, διότι αυτό ορίζει ο νόμος», συνέχισε. «Επομένως, αν κάποιος αγοράσει τυποποιημένο 10λιτρο ή 15λιτρο δεν είναι νόμιμο, διότι έχει υπερβεί το όριο».
περισσότερα…iatropedia.gr