Μπορεί το AI να μας σώσει από τον καρκίνο του μαστού;
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στον ιατρικό τομέα με εκπληκτικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μπορεί να βοηθήσει, πόσο λύνει τα χέρια των γιατρών και πόσο θα βοηθήσει τον πληθυσμό της γης. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Η Δρ. Αλεξάνδρα Αθανασίου είναι εξειδικευμένη ακτινολόγος μαστού με εμπειρία 22 ετών σε ογκολογικά νοσοκομεία στη Γαλλία (Institut Curie, Institut Gustave Roussy) και στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ στην Αθήνα, όπου και κατέχει από το 2014 τη θέση της Διευθύντριας του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού. Είναι στο Executive Board of European Society of Breast Imaging (ΕUSOBI) όπου και είναι Chair of International Relations Committee.
Εκπροσωπεί το EUSOBI στο European Cancer Oganization. Είναι μέλος ευρωπαϊκών working groups για τη σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) και τη διαχείριση των παθήσεων του μαστού. Ασχολείται ερευνητικά με νεότερες τεχνικές στη μαγνητική μαστογραφία και στη μαστογραφία με σκιαγραφικό, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2023 είναι ερευνήτρια στο πολυκεντρικό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο ODELIA με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη συστήματος τεχνητής νοημοσύνης στην μαγνητική μαστογραφία.
– Τι σημαίνει «τεχνητή νοημοσύνη» κυρία Αθανασίου για το στήθος και τον καρκίνο του μαστού;
Κάθε φορά που κάνουμε μια απεικονιστική εξέταση για τον μαστό (μαστογραφία, τομοσύνθεση, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία), αυτό που λαμβάνουμε είναι μια ψηφιακή εικόνα αποτελούμενη από ένα σύνολο pixels (όπως πχ όταν κάνουμε μια φωτογραφία με το smartphone μας). Αυτά τα pixels εμπεριέχουν ιατρική πληροφορία, διότι ο τρόπος που διατάσσονται στην εικόνα και η διαβάθμιση του χρώματος τους δεικνύουν πώς είναι ανατομικά ο μαστός μας, αν υπάρχει βλάβη, και τι είδους είναι η βλάβη που υπάρχει (καλοήθης ή κακοήθης). Το ανθρώπινο μάτι είναι κατασκευασμένο να αντιλαμβάνεται πληροφορία από ένα μέγεθος και πάνω, σίγουρα πάντως όχι σε τόσο μικρή κλίμακα όπως ένα pixel.
Εδώ έρχονται πολύτιμοι αρωγοί οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης οι οποίοι έχουν την ικανότητα να αναλύουν αυτή την πληροφορία και να υποβοηθούν τους εξειδικευμένους ακτινολόγους μαστού για ακόμα πιο πρώιμη και έγκυρη διάγνωση. Το ενδιαφέρον με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι πλέον μπορεί να παρέχει όχι μόνο διαγνωστική υποβοήθηση σε άμεσο χρόνο αλλά και προβλεπτική πληροφορία σε απώτερο χρόνο, δηλαδή να μας «σημάνει» μια περιοχή δυνητικά μελλοντικά ύποπτη χωρίς να υπάρχει βλάβη ακόμα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα σκύψουμε με περισσότερη προσοχή στην εν λόγω περιοχή, π.χ. να ζητήσουμε έναν πιο σύντομο επανέλεγχο ή μια συμπληρωματική εξέταση.