ΠΟΙΑ ΔΙΑΤΟΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ HIV
Γράφει η Ελένη Καλαμάτα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Σήμερα η νόσος του HIV έχει υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης και αντιμετωπίζεται σαν μια χρόνια ασθένεια χάρη στην επιστήμη και το γεγονός της τεράστιας εξέλιξης στην αντιρετροϊκή θεραπεία!
Τα οροθετικά άτομα οφείλουν να φροντίζουν τη διατροφή τους σαν να εξαρτάται η ζωή τους από αυτό, και για να είμαι ειλικρινής αποτελούν μια περίπτωση όπου η διατροφή και η πορεία ή εξέλιξη της νόσου, ακόμα και το ποσοστό θνησιμότητας της είναι άρρηκτα συνδεδεμένα!
Η υποθρεψία, η απώλεια βάρους (κυρίως μυϊκού ιστού) και η έλλειψη σε βασικά μάκρο και μικροθρεπτικά συστατικά αποτελούν αρνητική πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου!
1) Πρωτεΐνες
Με 2 λόγια ενισχύουν και προστατεύουν τον μυικό ιστό!
Κρέας/ψάρι/πουλερικά/αβγό
Γαλακτοκομικά
Όσπρια
Ξηροί καρποί
2) Σίδηρος & Ψευδάργυρος
Έχουν ανοσοποητική λειτουργία
Η ομάδα του κρέατος και τα παράγωγα τους
Φρούτα & Λαχανικά
3) Βιταμίνη Α
Παντζάρι
Μπρόκολο/σπανάκι
Καρότο
Γλυκοπατάτα
Βερίκοκα
4)Βιταμίνη C
Λαχανάκια Βρυξελλών
Μπρόκολο/κουνουπίδι
Πιπεριές
Μανταρίνι/πορτοκάλι/φράουλα/ακτινίδιο
5)Φυλλικό οξύ
Σπανάκι
Λάχανο
Ραδίκια
Παντζάρι