Top ad
Top ad
Πιπίλα: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις article cover image

Πιπίλα: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

27|07|2023

Τα περισσότερα μωρά έχουν ισχυρό το αντανακλαστικό πιπιλίσματος. Τα μωρά πιπιλίζουν τους αντίχειρες ή τα δάχτυλά τους, πριν καν γεννηθούν. Το πιπίλισμα ενδυναμώνει τους μυς της στοματικής κοιλότητας, για να είναι ικανό το μωρό σας να θηλάσει και γενικά να σιτιστεί. Φυσικά παρατηρούμε ότι  το πιπίλισμα έχει συχνά μια καταπραϋντική επίδραση.

Μια πιπίλα μπορεί να φαντάζει μια μαγική λύση ειδικά για τους νέους γονείς. Πολλές φορές μόλις τη δώσουν, θα δουν  το μωρό τους να ηρεμεί.  Τα περισσότερα μωρά όμως θα ηρεμήσουν με μια αγκαλιά ή ένα νανούρισμα. Άλλα μωρά θα πιπιλίζουν έντονα τα χέρια τους και έτσι θα δεχτούν πολύ εύκολα μια πιπίλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιπίλες πολλές φορές γίνονται ένα εργαλείο μέσα στη ρουτίνα της φροντίδας του μωρού.  Η απόφαση όμως  να χρησιμοποιήσετε μια πιπίλα  ή όχι- για το μωρό σας, εξαρτάται κυρίως από εσάς και από την ενημέρωση που έχετε λάβει για τη χρήση της.

Μπορώ να δώσω πιπίλα στο μωρό;

Τα μωρά χρησιμοποιούν  τη δική τους πιπίλα, που δεν είναι άλλη από  τον αντίχειρα και τα χέρια τους. Αυτή είναι μια υγιής συμπεριφορά για όλα τα μωρά και τα βοηθά στην αυτορρύθμισή τους.

Κάποιες φορές όμως μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για τους γονείς που θα προτιμήσουν την πιπίλα για τα μωρά τους γιατί νιώθουν πίεση από το έντονο κλάμα του.

Σίγουρα οι γονείς θα χρειαστούν την βοήθεια μιας μαίας, για να τους ενημερώσει για τους  τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μωρό τους με φυσικές μεθόδους. Η σωστή ενημέρωση είναι το βασικότερο εργαλείο που μπορεί να έχει ένας γονέας για να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο το μωρό του.

Φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσω το μωρό μου, αντί της πιπίλας:

  • Βρεφικό μασάζ
  • Skin to skin – Επαφή δέρμα με δέρμα
  • Ρουτίνα ύπνου
  • Νανούρισμα
  • Babywearing
  • Χαλαρωτικό μπάνιο
  • Γυμναστική μαζί με το μωρό μου
  • Παγωτά οδοντοφυΐας με μητρικό γάλα

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η χρήση της πιπίλας;

Πλεονεκτήματα της πιπίλας:

  • Μειώνει τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS): Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλες την ώρα του ύπνου διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο SIDS. Οι μελέτες αυτές δεν δείχνουν ότι η ίδια η πιπίλα αποτρέπει το SIDS, απλώς ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης πιπίλας και του χαμηλότερου κινδύνου SIDS. (American Academy of Pediatrics. The changing concept of sudden infant death syndrome. 2005;116(5):1245-1255.)
  • Μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο: Η πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας στα αρχικά στάδια να αποκοιμηθεί. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να ηρεμήσει, μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των κολικών : Η χρήση της πιπίλας ανακουφίζει τον πόνο. Το πιπίλισμα συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών, όπως οι ορμόνες ενδορφίνες οι οποίες έχουν ανακουφιστική και αναλγητική δράση.
  • Μπορεί να βοηθήσει, όταν επιστρέψει η μητέρα στην εργασία: Η πιπίλα είναι ένα υποκατάστατο της μητρικής θηλής. Όταν η μητέρα χρειαστεί να γυρίσει πίσω στην εργασία της, ο φροντιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει την πιπίλα, για να βοηθήσει το μωρό να ηρεμήσει, καθώς χρειάζεται στήριξη σε αυτήν την προσαρμογή.
  • Μπορεί η πιπίλα να βοηθήσει σε ιατρικές εξετάσεις: Η πιπίλα προσφέρει προσωρινή απόσπαση της προσοχής. Μια πιπίλα μπορεί να φανεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια και μετά από ενέσεις, εξετάσεις αίματος ή άλλες επώδυνες διαδικασίες.
  • Μπορεί να βοηθήσει για το ταξίδι: Το να πιπιλίζει το μωρό σας την πιπίλα μπορεί να σας φανεί χρήσιμο σε ένα μακρινό ταξίδι. Μπορεί οι ώρες ενός ταξιδιού, να προκαλέσουν ανησυχία  στο μωρό σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου, άρα να βρει ανακούφιση στην πιπίλα. Επίσης, το πιπίλισμα μπορεί να βοηθήσει τα αυτιά του μωρού σας στο αεροπλάνο, ανακουφίζοντας από τη δυσφορία που προκαλούν οι αλλαγές πίεσης.

Πότε μπορώ να δώσω πιπίλα;

Η χρήση πιπίλας δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 3 ή 4 εβδομάδων. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα μωρά τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζονται στο καινούργιο περιβάλλον. επίσης, εάν θηλάζετε, είναι σημαντικό να  μη χρησιμοποιήσετε πιπίλα μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός. Το πιπίλισμα είναι ένα φυσικό ένστικτο που ωθεί το μωρό σας να φάει. Εάν θηλάζετε, αυτό το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος βοηθά την παραγωγή γάλακτος. Γι’ αυτό είναι σημαντική η αποφυγή της πιπίλας το πρώτο χρονικό διάστημα. Επίσης μην δίνετε πιπίλα σε ένα μωρό που εκδηλώνει σημάδια πείνας. Αυτό ισχύει και για τα μωρά που πίνουν βρεφικό γάλα σε σκόνη. Πρώτα ταΐστε το μωρό σας και μετά, αν είναι ανήσυχο, προσφέρετέ του την πιπίλα.

Τι πιπίλα να διαλέξω;

Για την ασφάλεια του μωρού σας οι πιπίλες πρέπει να πληρούν κάποια χαρακτηριστικά. Παρακάτω θα ανακαλύψουμε ποια είναι η κατάλληλη πιπίλα για ένα μωρό σε σχέση με την ηλικία και τις ανάγκες του αναπτυξιακού του σταδίου.

 

Υλικό:

Οι πιπίλες για μωρά είναι φτιαγμένες από ένα από τα παρακάτω υλικά:

Σιλικόνη: Μαλακό, ελαστικό υλικό, που δεν απορροφά οσμές ή γεύσεις. Ωστόσο, είναι λιγότερο ανθεκτική, επομένως είναι κατάλληλη για μικρά βρέφη χωρίς οδοντοφυΐα.

Φυσικό καουτσούκ (latex): Το υλικό αυτό είναι πιο ανθεκτικό και εύκαμπτο από ό,τι η σιλικόνη. Έχει κεχριμπαρένιο προς κίτρινο χρώμα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου έχει την τάση να διογκώνεται και να απορροφά οσμές. Εάν επιλέξετε πιπίλα από φυσικό καουτσούκ, θυμηθείτε να την αντικαθιστάτε συχνότερα.

Μέγεθος :

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η θηλή δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30 χιλιοστά. Ελέγξτε ότι το μέγεθος της πιπίλας είναι κατάλληλο για τη στοματική κοιλότητα  του μωρού σας. Βεβαιωθείτε ότι η ασπίδα – βάση της  πιπίλας είναι αρκετά μεγάλη ώστε το μωρό να μην μπορεί να βάλει ολόκληρη την πιπίλα στο στόμα του.

(ΟΔΗΓΙΑ 2009/48/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑI ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Ιουνίου 2009)

Αξεσουάρ (ασπίδα και λαβή ασφαλείας) :

Επιλέξτε καλής ποιότητας, ενιαία πιπίλα. Η ασπίδα δεν αποσπάται από τη θηλή, ακόμη και αν την τραβάει το μωρό σας. Επιπλέον, η διάμετρός της θα πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερη από το στόμα του παιδιού.

Συμβουλές για τη χρήση της πιπίλας :

  • Ακούστε το μωρό σας. Μπορεί να δεχτεί την πιπίλα εύκολα αλλά, αν αντιστέκεται, μην το πιέζετε. Μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά κάποια άλλη φορά ή απλώς να σκεφτείτε εάν τη χρειάζεται πραγματικά.
  • Επιλέξτε μια πιπίλα που να αποτελείται από ένα τεμάχιο. Οι πιπίλες δύο τεμαχίων μπορεί να διαλυθούν και να οδηγήσουν σε κίνδυνο πνιγμού.
  • Προτιμάτε πιπίλες ορθοδοντικού τύπου που θεωρούνται καλύτερες για τα αναπτυσσόμενα ούλα και τα πρώτα του δοντάκια.
  • Μη βάζετε μια πιπίλα γύρω από το λαιμό του μωρού σας ή στην κούνια. Τα μωρά μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο πνιγμό από το κορδόνι ή την κορδέλα. Ωστόσο, είναι ασφαλές να στερεώσετε την πιπίλα στα ρούχα του μωρού με ένα κλιπ που έχει φτιαχτεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.
  • Προσφέρετε την πιπίλα μετά τα γεύματα ,όταν ξέρετε ότι το μωρό σας δεν πεινάει. Eιδικότερα σε ένα μωρό με προβλήματα στην πρόσληψη βάρους.
  • Μη βουτάτε την πιπίλα του μωρού σας σε μέλι, χυμό ή ζάχαρη. Αυτό είναι κακό για τα ούλα και τα δόντια του μωρού σας και μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα (επιπλέον, το μέλι δεν είναι ασφαλές για τα μωρά).
  • Κρατήστε τις πιπίλες καθαρές. Οι πιπίλες μπορεί να γίνουν έδαφος ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καθαρίζετε πολύ καλά και τακτικά. Μέχρι το μωρό σας να γίνει 3 μηνών, αποστειρώνετε τις πιπίλες του ή μπορείτε να τις βράζετε σε νερό (περίπου 3 φορές την ημέρα). Μετά τους 3 μήνες, μπορείτε απλώς να τις πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Μην “καθαρίζετε” μια πιπίλα βάζοντάς την στο στόμα σας. Το σάλιο των ενηλίκων περιέχει βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα στα δόντια του μωρού σας, συν το ότι θα μεταδώσετε περισσότερα μικρόβια στο μωρό σας. Αν η πιπίλα του μωρού σας πέσει στο έδαφος, πλύνετέ την με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Ελέγξτε για σημάδια φθοράς. Αντικαταστήστε κάθε πιπίλα που παρουσιάζει μικρές ρωγμές ή άλατα.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση της πιπίλας;

Μειονεκτήματα της πιπίλας:

Εξάρτηση: Τα μωρά μερικές φορές δυσκολεύονται να κόψουν τη συνήθεια της πιπίλας. Εάν το παιδί σας συνεχίζει να εξαρτάται από μια πιπίλα καθώς μεγαλώνει, η διακοπής της μπορεί να είναι πολύ απαιτητική.

Προβλήματα στον θηλασμό: Εάν δώσετε στο νεογέννητο σας πιπίλα από πολύ νωρίς, μπορεί να το αποτρέψει από το να θηλάσει αποδοτικά. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η σύγχυση θηλών, η μειωμένη παραγωγή ή η μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να κλείσει 3-4 εβδομάδες ζωής, προκειμένου να έχει εγκατασταθεί ο θηλασμός επιτυχώς.

Πιθανές διαταραχές του ύπνου: Εάν το μωρό σας εξαρτάται από την πιπίλα του, για να κοιμηθεί και αυτή πέσει από το στόμα του μόλις κοιμηθεί, μπορεί να ξυπνήσει και να χρειαστεί να την ανακτήσει. Αυτό μπορεί να διαταράξει τον ομαλό του ύπνο και να μην το βοηθά να αυτορυθμιστεί.

Πιθανή λοίμωξη του αυτιού: Η χρήση πιπίλας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αυτιού στα μωρά και τα μικρά παιδιά. Ο κίνδυνος αυτών των λοιμώξεων είναι γενικά μικρός στα μικρά μωρά μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών (όταν η ανάγκη του για πιπίλισμα είναι μεγαλύτερη). Μωρά ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών θα ήταν προτιμότερο να διακόπτουν την χρήση της πιπίλας ως μια καλή στρατηγική, εάν το μωρό σας είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις του αυτιού.

Πιθανή καθυστέρηση στην ομιλία: Η συστηματική χρήση της πιπίλας εμποδίζει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Όταν χρησιμοποιείται  μετά την ηλικία των 24 μηνών, οι πιπίλες έχουν συνδεθεί με διαταραχές ομιλίας.

Πιθανά οδοντιατρικά προβλήματα: Εάν το μωρό σας χρησιμοποιεί πιπίλα για περισσότερο από 6 ώρες καθημερινά, μπορεί να επηρεαστεί η στοματική του κοιλότητα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστά τη διακοπή της χρήσης πιπίλας μετά την ηλικία του 1 έτους. Τα μωρά του 1 έτους θα χρειαστούν στήριξη για να διακόψουν την πιπίλα τους. (American Academy of Pediatric Dentistry. AAPD fast facts. 2007http://www.aapd.org/media/FastFacts07.pdf. Accessed October 20, 2008.)

Η χρήση της πιπίλας στα μωρά δεν είναι απαραίτητη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω κάντε την δική  σας επιλογή στο εάν η πιπίλα χρειάζεται ουσιαστικά στη φροντίδα του  μωρού σας. Μην ξεχνάτε ότι,  για τα μωρά, το στόμα είναι μια αισθητηριακή κοιλότητα που τους προσφέρει, εκτός από την σίτιση, ικανοποίηση, ηρεμία και χαλάρωση. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας να αποφύγετε τη μακροχρόνια χρήση και να προσπαθήσετε να προχωρήσετε στη διακοπή της πιπίλας έγκαιρα και με σωστό τρόπο.

frezyland.gr

 

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Αθ. Γιαννούκας: Σακχαρώδης Διαβήτης και αντιμετώπιση cover image

Αθ. Γιαννούκας: Σακχαρώδης Διαβήτης και αντιμετώπιση

Ο κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, Αγγειοχειρουργός, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλάει στην εκπομπή “Θέλω την υγεία μου” και τον δημοσιογράφο, Ιωάννη Τσιάτσιο για…

διάβασε περισσότερα
Σακχαρώδης Διαβήτης cover image

Σακχαρώδης Διαβήτης

Στην εκπομπή ” Επιλογή Ζωής ” με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Μιχαλοπούλου μιλούν για το θέμα του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο κ. Ανδρέας Ριζούλης,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζει τα 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π cover image

Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του iatropedia.gr, τόνισε πώς από το νέο έτος ετοιμάζει μια καινοτομία για τα…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad