Ποια σοκολάτα είναι πιο υγιεινή;
Γράφει η Ελευθερία Μπουντούρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Από ότι βλέπετε κανένα είδος σοκολάτας δεν είναι τόσο αθώο όσο μας το διαφημίζουν. Θερμιδικά και η σοκολάτα γάλακτος και η μαύρη αλλά και κυρίως η σοκολάτα με στέβια μοιάζουν. Πράγμα που σημαίνει ότι η σοκολάτα με στέβια παρόλο που δεν περιέχει ζάχαρη έχει παρόμοιο θερμιδικό φορτίο με τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας.
Η σοκολάτα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, επομένως θεωρητικά είναι ωφέλιμη για την καρδιά. Όλα τα είδη της, όμως, δεν έχουν τα ίδια συστατικά ούτε την ίδια θρεπτική αξία.
Η πλούσια γεύση της σοκολάτας προέρχεται από τα φλαβονοειδή που περιέχουν οι κόκκοι του κακάο. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Τα φλαβονοειδή ωφελούν με πολλούς τρόπους την καρδιαγγειακή υγεία:
Συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης.
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Ελαττώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεως, εμποδίζοντας την συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
Βελτιώνουν την ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα.
Η μαύρη σοκολάτα έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, επειδή είναι η λιγότερο επεξεργασμένη απ’ όλες.