Παρθένο Ελαιόλαδο… το θαυματουργό…
Το ελαιόλαδα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα ελάχιστα διατροφικά συστατικά και απαραίτητα για την “υγεία¨ του ανοσοποιητικού σε ασθενείς με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα.
Πλούσιο σε αντι-οξειδωτικά, αντι-φλεγμονώδη και αντι-βακτηριαδιακά συστατικά και ουσίες, το ελαιόλαδο είναι το “μυστικό” συστατικό της μεσογειακής διατροφής που οδηγεί σε δεκάδες οφέλη μεταξύ των οποίων και σε ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεσογειακή διατροφή ΔΕΝ θα είχε αξία χωρίς το ελαιόλαδο και αυτό έχει αποδειχτεί επιστημονικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι μπορείς να προλάβεις την ανάπτυξη αυτοάνοσου νοσήματος σε πειραματόζωα αν απλά και μόνο τους δώσεις να καταναλώσουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Πόσο πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα;
Όχι πάνω ή κάτω από 2 κουταλιές της σούπας (συνολικά την ημέρα). Μπορεί και μια κουταλιά της σούπας να είναι αρκετή, αλλά 2 κουταλιές είναι υπεραρκετές και μεγαλύτερη κατανάλωση έχει ακριβώς το αντίθετα αποτελέσματα.
Το όσο πιο πολύ ελαιόλαδο τόσο πιο καλά για την υγεία ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ
Προσοχή! Η κατανάλωση επεξεργασμένων βιομηχανικών σπορέλαιων είναι ότι χειρότερο θα μπορούσαμε να θελήσουμε για την υγεία του ανοσοποιητικού και πρέπει να αποφεύγεται.
Κόστος: ΌΛΟΙ συμφωνούμε ότι το ελαιόλοδο είναι πιο ακριβό από τα σπορέλαια αλλά οι περισσότεροι από εμας θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδα την ημέρα
(σκεφτείτε ότι στην Ιαπωνία το 1 λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ σε κόστος).
Προσοχή 2! Για μεγαλύτερη θρεπτική και θεραπευτική αξία, το ελαιόλαδο καταναλώνετε ωμό, πχ στην σαλάτα ή ακόμη και με απευθείας χορήγηση (όπως δίνουμε το σιρόπι για το βήχα με το κουτάλι στα παιδιά)
Προσοχή 3! Καθημερινός συνδυασμός σπορέλαιων και ελαιόλαδου έχει τα αντίθετα αποτελέσματα για το ανοσοποιητικό και την υγεία
Ειδικά για ασθενείς με αυτοάνοσα, η κατανάλωση του ελαιόλαδου μπορεί να αποδώσει αν συνδυάζεται με άσκηση, ισσοροπημένη δίαιτα και αποφυγή τροφίμων, όπως όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά (ανάλογα με την νόσο), γλουτένη (όχι σε όλα τα αυτοάνοσα), επεξεργασμένα σάκχαρα, βιομηχανικά σπορέλαια, εναλλακτικά γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές και πηκτικά τροφίμων.
Συμπερασματικά, το ελαιόλαδο είναι φάρμακο και όχι διατροφική συνήθεια.