Ο Δημήτρης Παπαστεργίου και η Ζωή Ράπτη στο InnoHealth Forum 2024
Άρχισε απο το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, το InnoHealth Forum 2024, που διοργανώνεται από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον ευρωπαϊκό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στην υγεία Health Hub.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, “Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας” που συντονίστρια ήταν η κα Ανθή Αγγελοπούλου, Δημοσιογράφος Υγείας της “Ναυτεμπορικής” και ομιλιτές ήταν, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Ζωή Ράπτη και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, προέβησαν σε σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν την υγεία.
Ο υπουργός κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε πως το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας τρέχουν δύο έργα που αλλάζουν την υγεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την ομογενοποίηση των συστημάτων των νοσοκομείων, όπου μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία “τρέχαν” διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, τα οποία δεν κουμπώναν πάνω στους φακέλους των ασθενών, άρα δεν ήταν εύκολο ένας πολίτης να έχει δικό του φάκελο με όλες τις εξετάσεις και το δεύτερο σημαντικό έργο είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου της υγείας.
H Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Ζωή Ράπτη, στην ομιλία της τόνισε πώς πάνω από 1 δις έχει διατεθεί από το κράτος σε επιχειρήσεις για ζητήματα που αφορούν στην καινοτομία και την έρευνα της υγείας.
Επίσης είπε: «Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από το κράτος, στον τομέα της υγείας, παράγοντας σημαντική ποσότητα νέας γνώσης και κατ’ επέκταση νέες τεχνολογίες.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθώς η έρευνα και η καινοτομία στον τομέα της υγείας έχει αποκτήσει κεντρικό ρόλο σε μια σειρά από θεματικούς άξονες, όπως η Ιατρική Ακριβείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για το μικροβίωμα, η τεχνητή νοημοσύνη στην ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα θέματα εφαρμοσμένης βιοτεχνολογίας...
Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) έχουμε χρηματοδοτήσει μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων, άλλα έχουν ολοκληρωθεί και ενσωματώνονται πλέον στην ιατρική και άλλα είναι σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η υλοποίηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και Πρόληψης του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου, η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη φαρμάκων και η Πλατφόρμα διάγνωσης ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους.
Παράλληλα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αγγίζουν τα 346 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύουμε τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό των ερευνητικών μας κέντρων, προκειμένου να προωθήσουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, και διαθέτουμε επιπλέον 189 εκατ. ευρώ για ερευνητικά έργα.
Όλα αυτά ενισχύουν την έρευνα και δημιουργούν καινοτομία στην παροχή των υπηρεσιών και των προϊόντων και εντέλει αλυσίδες αξίας για την χώρα μας, βελτιώνουν δε το σύστημα υγείας.
Παράλληλα, παρέχουμε φορολογικά και άλλα κίνητρα, ενισχύοντας την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις φαρμακοβιομηχανίες στη χώρα μας.
Οι επενδύσεις αυτές δεν είναι απλώς αριθμοί και στατιστικές. Είναι το θεμέλιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας».
Για την ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της υγείας μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Το φάρμακο η υγεία, η καινοτομία και οι τεχνολογίες είναι στο επίκεντρο των εργασιών του διήμερου φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν επίσης, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
Τέλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος είπε μεταξύ άλλων:
“Πιστεύω ειλικρινά πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εξοχήν χώρος συνεργασιών και συγκλίσεων. Η καθημερινότητα των πολιτών, η ανάπτυξη της περιοχής, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που το μέλλον φέρνει μπροστά μας, απαιτούν συνέργειες, κοινούς σχεδιασμούς, αποτελεσματικές δράσεις και ρεαλιστικές παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε βιώσιμα αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο Δήμος Λαρισαίων, και των φορέων της Υγείας, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την Ιατρική Σχολή, τα δύο νοσοκομεία, ΓΝΛ και ΠΓΝΛ, οι Σύλλογοι του κλάδου των επαγγελμάτων Υγείας, δίνουν τη δυνατότητα στην πόλη και τους πολίτες να απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.
Μπορεί το σύστημα Υγείας της χώρας μας να κουβαλά πολλές παθογένειες, ωστόσο είναι μέσα στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα μιας Δημοτικής Αρχής να συντελεί -στο βαθμό που μπορεί- στη διόρθωση αυτών των αδυναμιών, αλλά και να συνδράμει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες.”
Οι Silver χορηγοί της εκδήλωσης περιλαμβάνουν τις εταιρείες Novartis Hellas, ComputerSolutions, iKnowHealth και Unipharma.
Οι Bronze χορηγοί είναι, η επιχείρηση ΠΑΠΟΥΔΗΣ – Ιατρικός Εξοπλισμός, το διαγνωστικό εργαστήριο Βιοέλεγχος, το ταξιδιωτικό γραφείο LATRAVEL, η εταιρεία uni.systems, η εταιρεία πληροφορικής gnomon informatics, η επιχείρηση Zafiropoulos SA και η εταιρεία ΗBio.
Το InnoHealth Forum 2024 διοργανώνεται από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στην Υγεία Health Hub. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο ΕΚΨΚ smartHEALTH, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.
Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι το ΕΙΤ Health, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οργανισμός HETiA, η εταιρεία ΚiNNO, και το Κέντρο Ικανοτήτων PYTHeIA.
Το πρόγραμμα του InnoHealth Forum 2024