Νόσος Αλτσχάιμερ: Το μυρωδικό που δυναμώνει μυαλό και μνήμη – Το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
Μια νεότερη ανακάλυψη σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της μέντας ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία θεραπειών της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ειδικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra ανακάλυψαν ότι η εισπνοή της μενθόλης – μιας οργανικής ένωσης που δημιουργείται με τη χρήση διαφόρων τύπων μέντας – ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.
Η μενθόλη είναι μια οργανική ένωση που παρασκευάζεται συνθετικά ή λαμβάνεται από τα έλαια των διαφορετικών ειδών μέντας, όπως η άγρια μέντα.
Διαθέτει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μέντας, που δημιουργεί την αίσθηση του ψύχους, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, και την αίσθηση της φρεσκάδας, όταν καταναλώνεται. Συμπεριλαμβάνεται σε διαφορετικά προϊόντα, όπως σε σκευάσματα για το βήχα ή τον πονόλαιμο, σε καλλυντικά, σε τρόφιμα και ποτά αλλά και σε προϊόντα καπνού.
Η μελέτη
Για να διαπιστωθούν τα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία, οι ερευνητές διενέργησαν ορισμένα πειράματα σε ζώα. Διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά αυτής της ουσίας, έστω και για λίγο, μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική εξασθένιση.
Μια λεπτομερής περαιτέρω μελέτη αποκάλυψε ότι η μυρωδιά του αρώματος μείωσε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1-β (IL-1β), μιας κρίσιμης πρωτεΐνης που μεσολαβεί στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Όταν οι επιστήμονες ανέστειλαν περαιτέρω αυτή την πρωτεΐνη με ένα φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα, οι γνωστικές ικανότητες των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ βελτιώθηκαν.
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, ο εγκέφαλός μας εξαρτάται από μια εύθραυστη ισορροπία αλληλεπιδράσεων μεταξύ νευρικών κυττάρων, ανοσοποιητικών κυττάρων και νευρικών βλαστικών κυττάρων, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.
περισσότερα…ygeiamou.gr