Νέο μέλος στην οικογένεια:πώς να βοηθήσω το μεγαλύτερο αδερφάκι να προσαρμοστεί εύκολα στη νέα πραγματικότητα;
Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια συνήθως γεμίζει το σπίτι με χαρά και ανυπομονησία! Κάποιες φορές βέβαια τα μεγαλύτερα αδερφάκια δεν χαίρονται και τόσο πολύ, καθώς το νέο μέλος της οικογένειας το αντιμετωπίζουν εχθρικά και απειλητικά, σκεπτόμενα:«και εάν το αγαπάνε πιο πολύ από εμένα;» «και εάν μου πάρει όλα τα παιχνίδια και δεν έχω με τι να παίξω;» «και εάν το μωρό κοιμάται συνέχεια με τη μαμά και το μπαμπά και εμένα με ξεχάσουν;». Ένας μικρός εισβολέας απειλεί να κλέψει την αγάπη της μαμάς και του μπαμπά και η ζήλια κάνει έντονη την εμφάνισης της στη συμπεριφορά του μεγαλύτερου παιδιού.
Η ζήλια είναι υγιής και φυσιολογική και απορρέει από το γεγονός ότι τα παιδιά αγαπούν. Το συναίσθημα αυτό που μας δημιουργεί τόσα προβλήματα αντιπροσωπεύει μια κατάκτηση στην ανάπτυξη του παιδιού, που καταδεικνύει την ικανότητα του να αγαπήσει. Μην ξεχνάμε πως ένα νήπιο, δεν είναι ικανό να κατανοήσει ή να αιτιολογήσει τις συμπεριφορές των ενηλίκων. Το μόνο που διαθέτει είναι το ένστικτό του, το οποίο εκείνη τη στιγμή του λέει πως εμείς αρνούμαστε την προσοχή που θα ήθελε να του αφιερώσουμε. Η δική του, λοιπόν, συμπεριφορά εξαρτάται σε ένα μεγάλη βαθμό από τη δική μας.
Κάποια παιδιά, λόγω χαρακτήρα και προσωπικότητας, δεν δείχνουν καθαρά τη ζήλια τους. Δεν γίνονται ποτέ επιθετικά, δείχνουν πως αγαπούν το αδελφάκι τους, αλλά με την πρώτη ευκαιρία τού κλέβουν το μπιμπερό ή μπαίνουν μέσα στην κούνια τους προσποιούμενα τα βρέφη. Άλλα πάλι, μην μπορώντας να εκφράσουν το άγχος τους, το «σωματοποιούν». Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να «εξωτερικεύσουν» αυτή τη ζήλια. Να τους εξηγήσουμε πως κάθε συναίσθημα είναι υπαρκτό και αποδεκτό, χαρίζοντας τους παράλληλα στοργή και τρυφερότητα.
Ας οπλιστούμε λοιπόν με υπομονή και ας βοηθήσουμε με τη στάση μας το μεγάλο μας παιδί να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με το νέο του αδερφάκι! Άλλωστε θα πρέπει να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας ότι όταν η οικογένεια μεγαλώνει η αγάπη δεν μοιράζεται αλλά πολλαπλασιάζεται!
https://www.drdoctor.doctor/tsolakh-aspasia/