Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί
Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία, την μυθολογία και την παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλους πολιτισμούς.
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο λωτός θεωρούνταν μια τροφή που μπορούσε να προκαλέσει λήθη και ηδονή, ενώ σε πολλές κουλτούρες ήταν συνδεδεμένος με τους θεούς και τις θεϊκές ιδιότητες.
Στην ανατολική παράδοση, ειδικά στον ινδουισμό και τον βουδισμό, ο λωτός θεωρείται ιερό φυτό.
Λωτός: Διατροφική αξία και ιδιότητες
Ο λωτός, εκτός από το μυθικό και συμβολικό του περιεχόμενο, είναι και μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή για τον άνθρωπο.
Πλούσιος σε βιταμίνες A, C και E, καθώς και σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ο λωτός ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικου και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην πέψη, ενώ τα αντιοξειδωτικά του καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα μας από τη γήρανση και τις φθορές.
Επιπλέον, ο λωτός είναι χαμηλός σε θερμίδες, καθιστώντας τον μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Η κατανάλωση λωτού σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως:
- Βελτίωση της Όρασης
- Αντιοξειδωτική Προστασία
- Υποστήριξη του Ανοσοποιητικού Συστήματος
- Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
- Υγεία της Καρδιάς
- Διαχείριση Βάρους
- Αντιφλεγμονώδης Δράση
Πώς να απολαύσετε τον λωτό
Ο λωτός καταναλώνεται είτε φρέσκος, είτε αποξηραμένος, προσφέροντας μας μια γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και επιδόρπια ή από μόνος του σαν σνακ.
Στην Ελλάδα, η πιο δημοφιλής ποικιλία λωτού είναι ο Diospyros kaki, που χαρακτηρίζεται από το έντονο πορτοκαλί χρώμα και την πλούσια, βελούδινη υφή του. Ο λωτός δεν είναι απλά μια γεύση. Είναι μια εμπειρία, μια ευκαιρία να αγγίξουμε τις ρίζες μας και να θυμηθούμε τη σοφία που κουβαλάνε οι παραδόσεις.
Ας απολαύσουμε, λοιπόν, τον καρπό αυτόν, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως κάποτε ήταν η τροφή των προγόνων μας.
Συνταγή για Κρέμα Λωτού
Η κρέμα αυτή είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, λόγω του λωτού, ενώ το γιαούρτι προσφέρει προβιοτικά και πρωτεΐνη.
Οι φυτικές ίνες του λωτού βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, και οι αντιοξειδωτικές ουσίες προσφέρουν προστασία στα κύτταρα. Είναι ένα υγιεινό επιδόρπιο που θα ικανοποιήσει την ανάγκη μας για γλυκό, ενώ υποστηρίζει την ευεξία του οργανισμού.
Υλικά που θα χρειαστείτε
- 3 ώριμοι λωτοί
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών)
- 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά, ανάλογα με το πόσο γλυκό προτιμάτε το επιδόρπιο)
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά για επιπλέον άρωμα)
- Φιλέ αμυγδάλου ή καρύδια αλεσμένα για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Καθαρίστε τους λωτούς και κόψτε τους σε κομμάτια. Τοποθετήστε τα κομμάτια λωτού σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μίξερ και πολτοποιήστε τα μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή, βελούδινη κρέμα.
Προσθέστε το γιαούρτι, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε καλά, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να σχηματίσουν μια λεία κρέμα.
Μοιράστε την κρέμα σε μπολ και αφήστε την στο ψυγείο για 1-2 ώρες, ώστε να σφίξει και να κρυώσει. Πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με φιλέ αμυγδάλου ή καρύδια για επιπλέον τραγανή υφή.