Καρκίνος του προστάτη – Η σημασία της Πρόληψης
Ο προστάτης είναι ένα όργανο-αδένας που ανατομικά βρίσκεται στην συνέχεια της ουροδόχου κύστεως περικλείοντας την αρχική μοίρα της ουρήθρας και η χρησιμότητα του είναι να παράγει ουσίες που διευκολύνουν τη γονιμότητα συμμετέχοντας επίσης στη διαδικασία της εκσπερμάτωσης.
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος του προστάτη δεν σχετίζεται με την υπερπλασία του προστάτη, η οποία είναι μια καλοήθης νόσος.
Ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του, λόγω του ότι 1 στους 7 άνδρες άνω των 50 ετών θα εμφανίσει αυτή την νόσο. Η νόσος αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας και αποτελεί τον 2ο συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και 3η κατά σειρά αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του γαστρεντερολογικού συστήματος.
Η ετήσια αύξηση τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται στο 9% των ανδρών που θα παρουσιάσουν αυτή τη νόσο. Στην Ελλάδα το 2020 είχαμε περίπου 6.000 νέα περιστατικά της νόσου. Μιλάμε λοιπόν για μία μάστιγα. Την αιτία της πάθησης δεν την γνωρίζουμε.
Παράγοντες κινδύνου είναι η αυξανόμενη ηλικία και σημαντικότατο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα (το 20% των περιστατικών που εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη έχουν κληρονομικό ιστορικό).
Η νόσος αυτή είναι μία ύπουλη πάθηση που στα πρώιμα στάδια δεν δίνει κανένα σύμπτωμα. Για αυτό το λόγο έχει μεγάλη αξία η πρώιμη διάγνωση του.
Εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί εγκαίρως η πλήρης ίαση είναι σχεδόν βέβαιη.
Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται είναι μεγαλύτερη από τη συχνότητα του καρκίνου του μαστού στη γυναίκα.
Είναι λοιπόν ένα μείζον θέμα που πρέπει να απασχολεί όλον τον ανδρικό πληθυσμό που άνω των 50 ετών πρέπει να προβαίνει σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο, ο οποίος σώζει ζωές.
Σήμερα στην φαρέτρα του ουρολόγου υπάρχουν πέρα των κλασικών μεθόδων ελέγχου του προστάτη (δακτυλική εξέταση, PSA και υπερηχοτομογράφημα) και άλλες σύγχρονες μέθοδοι, όπως η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, που μας δίνει με πολύ μεγάλη σαφήνεια πιθανές πρώιμες ύποπτες εστίες της νόσου, αξιοποιώντας αυτές για την έγκαιρη διάγνωση.
Για το λόγο αυτό πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο ανδρικός πληθυσμός και όλοι οι άνδρες άνω των 50 ετών να επισκέπτονται τον ουρολόγο και να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο που είναι καθοριστικός για την πορεία της νόσου.
Είναι κρίμα που για μία νόσο όπως ο καρκίνος του προστάτη, που εάν διαγνωστεί εγκαίρως είναι ιάσιμος, να μην γίνεται ο καθοριστικός ετήσιος ουρολογικός έλεγχος.
Διότι όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες μία σταγόνα πρόγνωσης, ένας ωκεανός θεραπείας!
Πανταζής Ι. Κυριαζής, Διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική