Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή – σύμμαχος που προλαμβάνει τις επιθετικές μορφές της νόσου
Ακλόνητα στοιχεία, που υποστηρίζουν ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης του πρώιμου καρκίνου του προστάτη παρουσιάζει μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής το Johns Hopkins Medicine. Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο JAMA Oncology, υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι ένα κατάλληλα επιλεγμένο διατροφολόγιο μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη των πρώτων σταδίων καρκίνου του προστάτη σε πιο επιθετικές μορφές. Η προσέγγιση αυτή, που συνδυάζει μη παρεμβατικά μέτρα διαχείρισης και τακτική παρακολούθηση μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να έχει παρόμοια προστατευτικά αποτελέσματα με τις πιο παρεμβατικές θεραπευτικές μεθόδους, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες ή επιπλοκές.
«Πολλοί ασθενείς ενδιαφέρονται να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο ο καρκίνος τους να γίνει πιο επιθετικός», λέει ο δρ. Bruce Trock, καθηγητής ουρολογίας, επιδημιολογίας και ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Η δίαιτα και η διατροφή βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας των αλλαγών που πρέπει να κάνουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ασθενών για το τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για να φροντίσουν την υγεία τους ενέπνευσε την ερευνητική ομάδα να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες, με στόχο να εντοπίσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης του καρκίνου.
Η σοβαρότητα της ασθένειας βαθμολογείται με βάση μια κλίμακα από το 1 έως το 5, ανάλογα με το πώς φαίνονται τα καρκινικά κύτταρα σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ιστό του προστάτη. Η ομάδα 1 θεωρείται η λιγότερο επιθετική, ενώ η ομάδα 5 είναι αυτή που αντιμετωπίζει τον πιο επιθετικό καρκίνο.
Η μελέτη αξιολόγησε το ιστορικό 886 ανδρών εντεταγμένων στο πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης του Johns Hopkins που διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη της ομάδας 1 (του λιγότερο επιθετικού καρκίνου) από το 2005 έως το 2017. Κατά την εγγραφή τους, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, επιτρέποντας στους ερευνητές να υπολογίσουν μια βαθμολογία δείκτη υγιεινής διατροφής (HEI) για κάθε συμμετέχοντα. Κατά τη διάρκεια της τακτικής παρακολούθησης, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε επαναλαμβανόμενες βιοψίες, για την ανίχνευση τυχόν αλλαγών που σηματοδοτούν μια πιο επιθετική εξέλιξη του καρκίνου.