Καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά. Πότε πρέπει να γίνεται;
Γράφει ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής | Καρδιολόγος
Γενικά υπάρχουν 3 ορόσημα μέχρι την ενηλικίωση ενός παιδιού στα οποία προτείνεται να γίνεται καρδιολογικός έλεγχος.
1ος καρδιολογικός έλεγχος: Α΄-Β΄Δημοτικού. Ο έλεγχος περιλαμβάνει:
- Πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιστορικό: Εξετάζονται τυχόν συμπτώματα του παιδιού στην ηρεμία ή στην κόπωση. Επίσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο οικογενειακό ιστορικό ειδικά εάν υπάρχουν κληρονομικές καρδιαγγειακές παθήσεις ή αιφνίδιοι θάνατοι σε συγγενείς 1ου η 2ου βαθμού. Για τη λήψη του ιστορικού είναι σημαντική η συμβολή των γονέων για πληροφορίες που το παιδί μπορεί να μη γνωρίζει.
- Κλινική εξέταση: Περιλαμβάνει ακρόαση καρδιάς και πνευμόνων για αποκλεισμό παθολογικών φυσημάτων-ψιθύρων, εξέταση των μεγάλων αγγείων και της κοιλιακής χώρας.
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Είναι σημαντικό για την πρόωρη ανίχνευση τόσο κληρονομικών και όσο και άλλων καρδιακών παθήσεων.
- Triplex καρδιάς: Αποτελεί προαιρετική εξέταση καθώς τυχόν κληρονομικές παθήσεις ανιχνεύονται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα και όχι με το triplex σε αυτή την ηλικία. Παρόλα αυτά επί ανεύρεσης φυσημάτων κατά την κλινική εξέταση καλό είναι να γίνεται και υπερηχοκαρδιογραφικός έλεγχος.
2ος καρδιολογικός έλεγχος: Α΄ Γυμνασίου. Είναι στην ουσία μια επανάληψη του 1ου καρδιολογικού ελέγχου μόνο που αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνεται και triplexκαρδιάς καθώς τυχόν κληρονομικά νοσήματα φαίνονται πλέον και στο υπερηχοκαρδιογράφημα.
3ος καρδιολογικός έλεγχος: 17-18 ετών. Περιλαμβάνει ότι και ο 2ος καρδιολογικός έλεγχος.
Πέραν των τακτικών επισκέψεων στον καρδιολόγο, καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν το παιδί εμφανίζει συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να προέρχονται από το καρδιαγγειακό. Τέτοια συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ζαλάδες (ιδίως κατά την άσκηση), ταχυκαρδία, πόνος ή βάρος στο στήθος, δύσπνοια στην μικρή και μέτρια προσπάθεια ή κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο. Καρδιολογικός έλεγχος επίσης θα πρέπει να γίνεται όταν ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο.
Τέλος όταν το παιδί συμμετέχει σε κάποιο ανταγωνιστικό άθλημα που περιλαμβάνει πολλές ώρες προπόνησης την εβδομάδα και αγώνες ο καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να είναι ετήσιος.