Καφές & Γονιμότητα
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) συστήνει στις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν, καθώς και στις έγκυες γυναίκες, να διατηρούν την ημερήσια κατανάλωσή καφεΐνης κάτω από τα 200 mg, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνει καθημερινή λήψη καφεΐνης κάτω των 300 mg. Η καφεΐνη αποτελεί κεντρικό συστατικό του καφέ, αλλά βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα όπως το τσάι, αναψυκτικά, σοκολάτα, ενεργειακά ποτά, καθώς και σε μερικά φάρμακα.
Παρότι δεν υπάρχουν πολλές μελέτες, φαίνεται ότι η κατανάλωση 100-300 mg καφεΐνης ημερησίως δεν επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης κύησης σε γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά σχετίζεται με μειωμένο αριθμό ωαρίων κατά την ωοληψία. Σε περίπτωση κύησης, κατανάλωση >100-200mg ημερησίως συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών.
Στους άνδρες, η πρόσληψη καφεΐνης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Φαίνεται ότι κατανάλωση πάνω από 4 φλυτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να βλάψει τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, ενώ η γονιμοποιητική ικανότητα μειώνεται με κατανάλωση πάνω από 3 φλυτζάνια την ημέρα. Πιο βλαπτική επίδραση φαίνεται ότι έχει η καφεΐνη που προέρχεται από τα αναψυκτικά τύπου Cola.
- Προσπαθήστε να καταναλώνετε 1-2 καφέδες την ημέρα, με 1 κουτ. καφέ!
Επιλέξτε ως ρόφημα καφέδες με χαμηλότερη περιεκτικότητα καφεϊνης ανά μερίδα, όπως είναι ο ελληνικός ή ο εσπρέσσο!