Top ad
Top ad
Ιατρική ακριβείας: Η ιατρική του μέλλοντος στα αυτοάνοσα νοσήματα για θεραπείες χωρίς σφάλματα article cover image

Ιατρική ακριβείας: Η ιατρική του μέλλοντος στα αυτοάνοσα νοσήματα για θεραπείες χωρίς σφάλματα

22|12|2024

Γράφει ο Δημήτριος Μπόγδανος, καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής στην Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Διευθυντής Σπουδών Αγγλόφωνου Τμήματος  Ιατρικής Σχολής  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Η ιατρική ακριβείας περιλαμβάνει τη χρήση προσωπικών ή γενετικών πληροφοριών για την προσαρμογή της ιατρικής φροντίδας ενός ασθενούς. Στην ογκολογία, αυτό μπορεί να συνεπάγεται γενετικό έλεγχο σε βιοψία όγκου, επιτρέποντας στον ιατρό να κάνει θεραπεία με βάση εξατομικευμένους παράγοντες και όχι με βάση τη θέση του όγκου στο σώμα.

Η προσέγγιση έχει προσφέρει σημαντικές νέες επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου και χρησιμοποιείται σε πλείστους των καρκίνων στη σύγχρονη εποχή προσφέροντας ανεκτίμητες λύσεις.

Όταν πρόκειται για αυτοάνοσα νοσήματα, η ιατρική ακριβείας υπόσχεται επίσης πολλά.  Μπορεί όμως να μην μείνει στις υποσχέσεις. Όπως ο καρκίνος, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα λαμβάνουν εξαιρετικά εξατομικευμένες μορφές, ξεφεύγοντας από την απλή αντίληψη ότι όλα τα αυτοάνοσα χαρακτηρίζονται από την υπερενεργοποίηση ενός ανεξέλεγκτου ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύει λανθασμένα ιστούς και κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού καταστρέφοντας ζωτικά μας όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή ακόμη και το νευρικό μας σύστημα και τις αρθρώσεις μας.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα τυπικό παράδειγμα που μπορεί να βλάψει μόνο το δέρμα ή να καταστρέψει αν μείνει αθεράπευτος ακόμη και τους νεφρούς. Εν τω μεταξύ, ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζουν έναν ετερογενή πληθυσμό που δύσκολα μπαίνει σε καλούπια. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει μια μητέρα 30 ετών μετά από εγκυμοσύνη ή μια 70χρονη συνταξιούχο. Όπως οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, έτσι είναι και οι εμπειρίες τους με τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι τελείως διαφορετικές Οι θεραπείες τους είναι ίδιες η παρόμοιες αλλά οι ανταποκρίσεις τους στην ίδια θεραπεία ποικίλλουν ευρέως. Γιατί ανάμεσα σε δύο δίδυμες μονοζυγωτικές αδελφές που πάσχουν από το ίδιο νόσημα και έχουν τα ίδια ή παρόμοια συμπτώματα η μία θα ανταποκριθεί στην θεραπεία ενώ ή άλλη όχι έχει μόλις πρόσφατα αρχίσει να γίνεται κατανοητό

Η ιατρική ακριβείας έχει μια σειρά από εφαρμογές για τη θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών. Η θεραπεία με στόχο τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Αυτό περιλαμβάνει έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και έναν ασθενή που θέτουν έναν εξατομικευμένο στόχο για ύφεση της νόσου, επιλέγουν ένα φάρμακο που μπορεί στην σύγχρονη εποχή να είναι ένας βιολογικός παράγοντας που επιλεκτικά στοχεύει στην αναστολή των μηχανισμών που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό και στη συνέχεια ελέγχουν την ανταπόκριση στη θεραπεία και τις πιθανές παρενέργειες για να μετρούν την πρόοδο του ασθενούς προς ένα και μοναδικό στόχο, την ύφεση της νόσου με ασφάλεια.

Συνδυάζοντας μια εξατομικευμένη προσέγγιση με την αναδυόμενη τεχνολογία, η διαγνωστική ακριβείας θα μπορούσε επίσης να παίξουν ρόλο στην ενθάρρυνση της φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή για άτομα που ζουν με αυτοάνοσα νοσήματα.

Για παράδειγμα, οι δοκιμές ακριβείας θα μπορούσαν σύντομα να επιτρέψουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να χρησιμοποιήσουν δείγμα αίματος για να προβλέψουν εάν ένας ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ελκώδη κολίτιδα θα ανταποκριθεί σε φάρμακα που ονομάζονται θεραπείες κατά του παράγοντα νέκρωσης όγκου (αντι-TNF) ή αναστολείς των κινασών ή άλλα βιομόρια και βιολογικές θεραπείας.

Οι προγνωστικοί δείκτες θα επιτρέψουν την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών, την εξασφάλιση πόρων που ξοδεύονται άσκοπα σε φάρμακα χωρίς ανταπόκριση και στην βέλτιστη δυνατή μακροχρόνια θεραπεία. Τα φάρμακα κατά του TNF μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά ο εντοπισμός των ασθενών που επωφελούνται από ένα anti-TNF μπορεί να είναι δαπανηρός και χρονοβόρος. Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα κατά του TNF.

Όσοι το κάνουν μπορεί να υποβληθούν σε αρκετά χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων πριν επιτύχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα με άλλες θεραπείες. Η διαγνωστική ακριβείας, ακόμα και στην πιο απλή μορφή της θα μπορεί. Να προβλέψει τι φάρμακο τουλάχιστον δεν πρέπει να πάρει ο άρρωστος γιατί δεν θα ανταποκριθεί ή γιατί θα κάνει παρενέργειες και τέτοιου είδους πληροφορίες μπορούν να καθοδηγήσουν σε εξατομικευμένες αποφάσεις θεραπείας σχετικά με τα φάρμακα, εξοικονομώντας τους ασθενείς από την απογοήτευση, τις παρενέργειες και το κόστος της της αποτυχίας πολλών φαρμάκων.

Η ιατρική ακριβείας εξακολουθεί να είναι μια αναδυόμενη έννοια στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών. Η ιατρική ακριβείας θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης να επιλέγουν «ευνοϊκές επιλογές θεραπείας» και να προβλέψουν τα αποτελέσματα. Παρότι η ιατρικής ακριβεία δεν είναι ακόμη το πρότυπο περίθαλψης, «οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» θέλουμε δεν θέλουμε αναγκαστικά και με την πρόοδο της επιστήμης της πληροφορίας και της βιοιατρικής.

Η τελευταία δεκαετία έρευνας χρησιμοποίησε σε βάθος γενετικές και γονιδιωματικές μελέτες για την καλύτερη επίλυση της ετερογένειας των ασθενών και τον εντοπισμό του ανοσολογικού τους «αποτυπώματος» που κάνει καθέναν από αυτούς μοναδικό . Η πρόοδος ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός τόσο στην κατανόησή μας για αυτές τις πολύπλοκες ασθένειες όσο και στις πιθανές θεραπείες τους.

Δεν θα οδηγηθούμε εκεί εύκολα. Για σύνθετες αυτοάνοσες ασθένειες, το περιβάλλον, η αλληλεπίδραση γενετικής και περιβάλλοντος, καθώς και οι παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση, την εξέλιξη και την ανταπόκριση της νόσου. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι διαταραχές του μικροβιώματος του εντέρου ή ακόμη και του στοματικού βλεννογόνου πυροδοτούν αποκρίσεις αντισωμάτων που οδηγούν στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Εάν η ιατρική ακριβείας είναι πραγματικά ο στόχος, υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας στο πλαίσιο της εξέλιξης της νόσου και της ανταπόκρισης στη θεραπεία σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες για τη διερεύνηση του συνδυασμού και της αλληλεπίδρασης των μοριακών, κλινικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών για την επίτευξη ιατρικής ακριβείας για την αυτοανοσία.

Από τη χρήση γενετικής για τον εντοπισμό νέων γονιδιακών στόχων, στη χρήση μονοκυτταρικής γονιδιωματικής για τον εντοπισμό κυτταρικών και μοριακών υποσυνόλων ασθενειών, σε υπολογιστικές προσεγγίσεις που στοχεύουν στη συγχώνευση όλων αυτών και την επαναχρησιμοποίηση της ιατρικής με στοχευμένο τρόπο, η ιατρική ακριβείας στην αυτοανοσία είναι μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποδίδει τεράστιες γνώσεις και να οδηγεί σε καλύτερες –και το σημαντικότερο– θεραπείες χωρίς σφάλματα.

 

 

 

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Τσιόδρας: Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία cover image

Τσιόδρας: Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας, όχι μόνο από την άγνωστη νόσο «Χ» που αναμένεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ),…

διάβασε περισσότερα
Ιατρική ακριβείας: Η ιατρική του μέλλοντος στα αυτοάνοσα νοσήματα για θεραπείες χωρίς σφάλματα cover image

Ιατρική ακριβείας: Η ιατρική του μέλλοντος στα αυτοάνοσα νοσήματα για θεραπείες χωρίς σφάλματα

Γράφει ο Δημήτριος Μπόγδανος, καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής στην Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό γενικό…

διάβασε περισσότερα
Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία cover image

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία

Γράφει ο Tζώρτζης Βασίλειος, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Καθηγητής Ουρολογίας, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Λ.   Οι ουρολόγοι ανέκαθεν ήταν πρωτοπόροι στην υιοθέτηση…

διάβασε περισσότερα
Έντεκα καινοτομίες στη μάχη κατά του καρκίνου το 2024 cover image

Έντεκα καινοτομίες στη μάχη κατά του καρκίνου το 2024

Γράφει ο Παναγιώτης Ι. Βλαχοστέργιος M.D., Ph.D. Ογκολόγος – Παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Α’ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας   1: Εξατομικευμένα εμβόλια κατά…

διάβασε περισσότερα
Οδηγός για Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Γλυκά cover image

Οδηγός για Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Γράφει η Άννα Παπαχρήστου | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες. Όλα χριστουγεννιάτικα γλυκά και όλα έτοιμα να χαλάσουν τη διατροφή σου. Ή μήπως……

διάβασε περισσότερα
Kουραμπιέδες, μελομακάρονα ή δίπλες; Τι είναι καλύτερο διατροφικά και από θερμίδες; cover image

Kουραμπιέδες, μελομακάρονα ή δίπλες; Τι είναι καλύτερο διατροφικά και από θερμίδες;

Της Θάλειας Γούτου, medlabnews.gr iatrikanea Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και τελικά δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς…

διάβασε περισσότερα
Χριστουγεννιάτικος οδηγός διατροφής για εγκύους cover image

Χριστουγεννιάτικος οδηγός διατροφής για εγκύους

Έγκυος τα Χριστούγεννα; Μάθε τι να προσέξεις στη διατροφή σου ώστε να απολαύσεις τις γιορτές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Η πιατέλα των τυριών,…

διάβασε περισσότερα
Σπιτικά tacos κοτόπουλο με ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ! cover image

Σπιτικά tacos κοτόπουλο με ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ!

Από τον Executive Chef, Κυριάκο Μελά. Μια άλλη νόστιμη πρόταση για το κοτόπουλο και μια επιλογή που μπορεί να αποτελέσει ένα θρεπτικό…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Τέλος στον αγροτικό γιατρό – Γίνεται προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας cover image

Τέλος στον αγροτικό γιατρό – Γίνεται προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας

Καταργείται ο θεσμός υποχρεωτικής θητείας των γιατρών υπαίθρου, τον οποίο το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει ως αναχρονιστικό, εγκαταλείποντας τις προσπάθειες για στελέχωση των…

διάβασε περισσότερα
Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού cover image

Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού

Ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας…

διάβασε περισσότερα
Κουρέτας: Ενισχύουμε έμπρακτα το δημόσιο σύστημα υγείας cover image

Κουρέτας: Ενισχύουμε έμπρακτα το δημόσιο σύστημα υγείας

Γράφει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας   Βασική πολιτική επιλογή και προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.…

διάβασε περισσότερα
Καρκίνος: Η Ρωσία ρίχνει στη μάχη εμβόλιο που λέει ότι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα cover image

Καρκίνος: Η Ρωσία ρίχνει στη μάχη εμβόλιο που λέει ότι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα

Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο τύπου mRNA που…

διάβασε περισσότερα
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ανάπτυξη κλινικών περιπτώσεων θρόμβωσης και λήψη θεραπευτικών αποφάσεων» cover image

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ανάπτυξη κλινικών περιπτώσεων θρόμβωσης και λήψη θεραπευτικών αποφάσεων»

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025, στο Αμφιθέατρο ΜΑ1 (Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βιόπολις) στη Λάρισα και διοργανώνεται από…

διάβασε περισσότερα
14η Ημερίδα για την Εφηβεία – “Εφηβικό lifestyle και Αναδυόμενη Νοσηρότητα” cover image

14η Ημερίδα για την Εφηβεία – “Εφηβικό lifestyle και Αναδυόμενη Νοσηρότητα”

Η 14η Ημερίδα για την Εφηβεία,  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ. Η…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
Κέρδισε Δώρα από τη Frezyland cover image

Κέρδισε Δώρα από τη Frezyland

διάβασε περισσότερα
ac-norm cover image

ac-norm

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad