ΙΑΣΩ Θεσσαλίας | Τα θαύματα της επέμβασης Καταρράκτη σήμερα
Από τον τίτλο του άρθρου μπορείς κανείς να καταλάβει, ότι οι εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης στο θέμα της εγχείρησης καταρράκτη σήμερα και τα αποτελέσματά τους, μπορούν να χαρακτηριστούν ως πραγματικά θαύματα.
Ας αναλογιστούμε όμως λίγο πρώτα τι συνέβαινε στην ανθρωπότητα μέχρι πριν έναν αιώνα, όταν η συχνότερη αίτια κακής όρασης ή τύφλωσης των ανθρώπων ήταν ο καταρράκτη.
Ακόμη και οι πλουσιότεροι των ανθρώπων αντιμετώπιζαν ανεπιτυχώς αυτό το πρόβλημα, παρά το ότι από την αρχαιότητα οι άνθρωποι έκαναν μύριες όσες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τον καταρράκτη, ο οποίος είναι νόσος όλων των ανθρώπων αργά ή γρήγορα στη ζωή τους.
Έτσι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν να εμβυθίσουν τον φακό του ματιού μέσα στο μάτι με μια αποστειρωμένη (προηγουμένως πυρακτωθείσα) βελόνη αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα και συνήθως την πλήρη απώλεια της όρασης.
Μετά από μια μεγάλη τομή 12 περίπου mm με ράμματα, υψηλό αστιγματισμό και που στην καλύτερη περίπτωση είχε σαν αποτέλεσμα, για να δει ο ασθενής να χρειάζεται γυαλιά περίπου 12 βαθμών (DPT).
Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τυχαία ανακαλύφθηκε ότι σε πιλότους της RAF που, μετά από τραύμα είχαν μέσα στα μάτια τους κομμάτια από το υλικό του παρμπρίζ του αεροσκάφους και ο οργανισμός δεν τα απέβαλε.
Έτσι βρέθηκε το πρώτο υλικό για την τοποθέτηση ενδοφακού μέσα στο μάτι. Στη συνέχεια η εξέλιξη των τεχνικών της ενδοπεριφακικής αφαίρεσης του φακού και η τοποθέτηση όλο και καλύτερων ενδοφακών βελτίωνε τα αποτελέσματα.
Αλλά το μεγάλο άλμα έγινε προ 50 ετών περίπου όταν ανακαλύφθηκε η φακοθρυψία, δηλαδή η αφαίρεση του περιεχόμενου του φακού μέσω μιας μικρής τομής 2.5mm στον κερατοειδή και στη συνέχεια η τοποθέτηση ενδοφακού μέσα στον κενό σάκο του φακού (περιφάκιο) ταυτόχρονα οι συνεχείς εξελίξεις στα είδη των ενδοφακών και στις τεχνικές μας, μας κάνει σήμερα να μιλάμε για πραγματικά θαύματα.
Έτσι σήμερα επιτυγχάνουμε στην πλειονότητα των ανθρώπων άριστη μακρινή όραση (προϋπόθεση το μάτι να είναι υγιές κατά τα αλλά) και διορθώνουμε οποιονδήποτε βαθμό μυωπίας, υπερμετρωπίας αστιγματισμού που υπήρχε προεγχειρητικά.
Ακόμη με τους σύγχρονους ενδοφακούς (EDOF, πολυεστιακούς κ.λ.π) μπορούμε να διορθώσουμε σήμερα σε πολλές περιπτώσεις και την κοντινή όραση (πρεσβυωπία).
Όλα αυτά όμως έχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον ο ασθενής να διαλέξει έναν καλό χειρουργό οφθαλμίατρο, διότι τα αποτελέσματα ειδάλλως μπορεί να είναι από άριστα έως καταστροφικά.
Δεύτερον ο γιατρός να εξηγήσει στον ασθενή του, ποιο είναι το προσδόκιμο της όρασής του, ανάλογα με πληθώρα προεγχειρητικών παραγόντων, διότι ακόμη και ο καλύτερος γιατρός δεν διορθώνει δια μαγείας τα πάντα.
Όταν αυτές οι δυο προϋποθέσεις τηρούνται τότε τα αποτελέσματα στα χέρια ενός καλού χειρουργού οφθαλμιάτρου είναι πραγματικά εντυπωσιακά και για τον λόγο αυτό σήμερα η εγχείρηση του καταρράκτη δεν απευθύνεται μόνον σε όσους έχουν καταρράκτη αλλά και σε όσους έχουν διαθλαστικά προβλήματα (υψηλή μυωπία, υψηλή υπερμετρωπία ή αστιγματισμό) και δεν μπορούσαν να τα λύσουν με laser (clear lens extraction).
Ακόμη, πολλές φορές με την απλή εγχείρηση καταρράκτη αντιμετωπίζουμε και το γλαύκωμα ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις με ταυτόχρονη εγχείρηση καταρράκτη – γλαυκώματος.
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας παρέχει σήμερα τη δυνατότητα να γίνουν όλες αυτές οι επεμβάσεις με τον καλύτερο τρόπο. Διαθέτει τον καλύτερο πραγματικά εξοπλισμό και στα χέρια ενός καλού γιατρού γίνονται σύγχρονα μικρά “Θαύματα” με την εγχείρηση του καταρράκτη.
Τσιαμπαλής Ιωάννης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Δ/ντης Α Οφθαλμολογικής κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας