Η Αφηγηματική Ιατρική ως μέσο βελτίωσης της ιατρικής φροντίδας
Στη Λάρισα παρουσιάστηκε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» τα οποία εκδίδεται υπό την επιστημονική διεύθυνση και επιμέλεια του Γιώργου Θεοχάρη, παθολόγου και προέδρου των SOS ΙΑΤΡΩΝ, με τίτλο «Οι Αρχές και η Άσκηση της Αφηγηματικής Ιατρικής».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πνευμονολόγος, καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο παθολόγος, πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Γιώργος Θεοχάρης, ο κλινικός ψυχολόγος, καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ηλίας Κουρκούτας και ο ποιητής, μεταφραστής, συγγραφέας κ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης. Την παρουσίαση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.
Η αφηγηματική ιατρική ξεκίνησε ως ένας θεωρητικός και πρακτικός επιστημονικός κλάδος με σκοπό την ενίσχυση της ιατρικής περίθαλψης μέσω της βελτίωσης της ικανό τητας των ιατρών να προσλαμβάνουν και να κατανοούν τις περιγραφές που δίνουν οι ασθενείς για τον εαυτό τους. Το βιβλίο “Οι Αρχές και η Άσκηση της Αφηγηματικής Ιατρικής” περιλαμβάνει όσα από κοινού βίωσαν και ανακάλυψαν οι ιδρυτές αυτού του καινούριου τομέα. Έχοντας ως βάση τις ανθρωπιστικές αρχές και αντιλήψεις, η αφηγηματική ιατρική αναδύθηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia το 2000, ενώνοντας ασθενείς, ιατρούς, νοσηλευτές, θεραπευτές και ακτιβιστές υγείας με σκοπό να επαναοραματιστούν, όλοι μαζί, μια ιατρική περίθαλψη βασισμένη στην εμπι στοσύνη και στην αξιοπιστία, στην ταπεινότητα και στην αμοιβαία αναγνώριση.
Μετά από εκπαίδευση και έρευνα τουλάχιστον δέκα ετών, έχουν πλέον αποκρυσταλλωθεί οι στόχοι και οι μέθοδοι της αφηγηματικής ιατρικής, γεγονός που οδηγεί σε ολοένα και αποτελεσματικότερα μέσα βελτίωσης της ιατρικής φροντίδας. Οι μέθοδοι, οι οποίες περιγράφονται στο βιβλίο, αξιοποιούν τις έννοιες της δημιουργικότητας και της διορατικότητας προκειμένου να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας όχι μόνο να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν ασθενείς αλλά και να γίνουν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των θεραπευτικών διαδικασιών στις οποίες υποβάλλονται οι τελευταίοι.
Η εκπαίδευση που παρέχει η αφηγηματική ιατρική επί θεμάτων θεωρί ας της λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, αφηγηματικής ηθικής και τεχνών, αυξάνει την ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να αντιλαμβάνονται τη δυσφορία και την οδύνη των ασθενών, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν με συνέπεια ή να υπομείνουν το χάος της ασθένειας.
Η αίγλη και το πεδίο δράσης της αφηγηματικής ιατρι- κής εκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί χώροι παροχής ιατρικής φροντίδας έχουν υιοθετήσει μεθόδους. αφηγηματικής ιατρικής στην εκπαίδευση και στην πρακτι κή τους.
Μέσω του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αφηγηματικής Ιατρικής και του προγράμματος σπουδών των σχολών υγείας του Πανεπιστημίου Columbia, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες υγείας και φοιτητές έχουν γίνει κοινωνοί της απαιτητικής αυτής εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ασκήσουν και να διδάξουν την αφηγηματική ιατρική.