𝐇𝐄𝐀𝐋𝐓𝐇𝐘 𝐓𝐈𝐏: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ
Ποιος δεν έχει άραγε μνήμες από τον καστανά σε μια γωνιά του δρόμου τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια και τη μυρωδιά από το ψημένο κάστανο να πλημμυρίζει τον αέρα; Κλασικός χειμωνιάτικος καρπός, το κάστανο τρώγετε ψητό, βραστό, σκέτο ή σε πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Η διατροφική του αξία το καθιστά έναν ξηρό καρπό με σημαντικά οφέλη.
ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Μισό φλιτζάνι ωμό κάστανο παρέχει 35-45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (DV) σε βιταμίνη C. Τα κάστανα αν και χάνουν μέρος της βιταμίνης C όταν μαγειρευτούν, εξακολουθούν να παρέχουν 15-20% DV.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Περιέχουν αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα, όπως μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, περιέχουν σε υψηλή αναλογία μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα μειώνοντας την «κακή» LDL χοληστερόλη.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην τακτική κίνηση του εντέρου και υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο σας (μικροβίωμα). Επίσης, δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη.
ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β ΚΑΙ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2) και φυλλικό οξύ, τα κάστανα μπορούν να τονώσουν το νευρικό και μυϊκό μας σύστημα.
Προσθέστε τα στη διατροφή σας, βραστά, ψητά ή αν σας αρέσει ακόμα και ωμά και δε θα χάσετε!
πηγή…βιοGenetika