H επιστήμονας που ηγείται των εξελίξεων στο κεφάλαιο της ανδρικής υπογονιμότητας
Στο περιοδικό GLOW.GR μιλάει η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, PMI Επαγγελματίας Διαχείρισης Ρίσκων, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab, προσφέρει την εμπειρία της στη λύση ενός θέματος που παραμένει πρόκληση.
H Αλεξία Χατζηπαρασίδου ζει το πάθος της για την επιστήμη και γίνεται μέρος των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της, με τα ενδιαφέροντά της να εστιάζουν στην εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων και θεραπείας της αζωοσπερμίας. Eστιάζει και στην επιστημονικά ανδρική υπογονιμότητα, η οποία αποτελεί ένα «μυστήριο» που πρέπει να διαλευκανθεί. Εδώ και τρεις δεκαετίες έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια στην προσπάθειά τους για την απόκτηση παιδιού, όντας δίπλα τους σε κάθε τους βήμα. Eίναι η πρώτη γυναίκα Κλινική Εμβρυολόγος στην Ελλάδα που πριν από περίπου 20 χρόνια ανέλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίχθηκε στην Κλινική Γονιμότητας Embryolab, αποδίδοντας και το Embryolab Academy, μία εκπαιδευτική και ερευνητική μη κερδοσκοπική ακαδημία για επιστήμονες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής απ’ όλο τον κόσμο.
Ένα συχνό φαινόμενο
Η ανδρική υπογονιμότητα αφορά σε πολλά εκατομμύρια ανδρών παγκοσμίως. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου στο 50% των ζευγαριών που δυσκολεύονται να συλλάβουν εμπλέκεται ο ανδρικός παράγοντας. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν μια ανησυχητική σταδιακή πτώση της ποιότητας του σπέρματος παγκοσμίως. «Ο αριθμός των ανδρών με τέτοια διάγνωση είναι μεγάλος και στο μέλλον θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Προηγουμένως, η επιστήμη στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επικεντρωνόταν στην επίλυση θεμάτων γυναικείας υπογονιμότητας. Αυτός είναι ο λόγος που η αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας βρίσκεται στους βασικούς άξονες του δικού μου ερευνητικού έργου», δηλώνει.
περισσότερα στο glow.gr