Γρίπη: Είμαστε χωρίς ανοσία λέει o Καθηγητής Γουργουλιάνης – Το βάρος στον εμβολιασμό
«Προτεραιότητα σε αυτήν τη φάση, μόλις έρθει το εμβόλιο για την γρίπη, είναι να δοθεί γι’ αυτήν», τονίζει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, επισημαίνοντας μάλιστα πως το ποσοστό ανοσίας σε σχέση με το αντίστοιχο το κορωνοϊού είναι κατά πολύ χαμηλότερο.
Μιλώντας στο e-farmako ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, π. Πρύτανης και π. Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας είναι κατηγορηματικός απέναντι στην προετοιμασία που πρέπει να έχουμε για την γρίπη, παρόλου που κατά τη γνώμη του «δεν θα έχουμε πανδημία γρίπης, αλλά θα έχουμε αυξημένες μολύνσεις».
Το διπλό τεστ, η ήπια νόσος αλλά και το… αρνητικό της μάσκας
Σχετικά με τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης σχεδόν αφοπλιστικά ο κ. Γουργουλιάνης λέει: «Εγώ θα εμβολιαστώ πρώτα για την γρίπη. Ξέρετε η μάσκα έπαιξε τον θετικό της ρόλο, αλλά μπορεί να είχε κι έναν αρνητικό. Δεν κολλήσαμε, δεν μολυνθήκαμε από την γρίπη, δεν έχουμε ανοσία κι άρα είμαστε ευάλωτοι στην γρίπη». Και προσθέτει πως «εμείς ετοιμαζόμαστε στο νοσοκομείο μας στη Λάρισα κι εφαρμόζουμε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ένα γρήγορο τεστ για γρίπη και για κορωνοϊό. Όλες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες που το τρέχουμε δεν υπήρξε κανένας ασθενής με γρίπη. Πιθανόν να έχουμε περιστατικά γρίπης. Από το νότιο Ημισφαίριο τα περιστατικά φαίνονται να μην είναι βαριά και ξεκίνησε νωρίτερα γιατί απλώς ο πληθυσμός δεν έχει αποκτήσει ανοσία. Όπως λέμε για παράδειγμα για τον κορωνοϊό ότι δηλ. κολλήσαμε, κάναμε εμβόλια και το ποσοστό της ανοσίας είναι κοντά στο 90%, για την γρίπη αυτό το ποσοστό είναι πάρα πολύ χαμηλό. Άρα είμαστε ευάλωτοι όλοι, αλλά για να μολυνθούμε και να κάνουμε ήπια νόσο. Δεν φαίνεται ότι κάνει βαριά νόσο».
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη δοκιμάζεται η λειτουργία ενός τεστ, στη φιλοσοφία του rapid, σε μορφή stick για τον κορωνοϊό και τσεκάρεται, σε επίπεδο μελέτης , ο εντοπισμός περιστατικών γρίπης. «Θα το δούμε», σημειώνει πως θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο μας, όταν θα έχουμε κρούσματα γρίπης». Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα συμπτώματα της γρίπης και του κορωνοϊού έχουν πολλές ομοιότητες, κάτι το οποίο δεν περνά απαρατήρητο από την ιατρική κοινότητα. Όπως λέει «με το ίδιο stick έχουμε ένδειξη εάν κάποιος έχει γρίπη ή κορωνοϊό. Το εφαρμόζουμε σε αυτούς που έχουν πυρετό με κάποια κριτήρια. Το τρέχουμε σε πλαίσιο μελέτης. Να πιστοποιηθεί, να δοκιμαστεί είναι ένα βοήθημα».
Η φάση της εκφύλισης του κορωνοϊού – Κάθε μετάλλαξη τον κάνει ηπιότερο
Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση της πανδημίας ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει στο e-farmako πως «κάθε φορά που γίνεται πλέον μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, βλέπουμε πως τον κάνει περισσότερο μεταδοτικό αλλά και λιγότερο θανατηφόρο. Έτσι από τον Ιανουάριο και μετά και σε πείσμα όλων αυτών που έλεγαν το αντίθετο, έχουμε ελάχιστους πλέον νοσηλευόμενους στις απλές κλίνες στις κλινικές μας. Μάλιστα έχουμε το ίδο προφίλ ασθενών: είναι υπερήλικες, ανοϊκοί, από ιδρύματα πολλές φορές, που κάνουν χημειοθεραπεία, έχουν καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό το βλέπουμε τόσο να ισχύει για τη χώρα μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη». Επίσης σημειώνει χαρακτηριστικά πως εκτός των ευάλωτων «ο υπόλοιπος κόσμος περνά ήπια τον κορωνοϊό και δεν κάνει πνευμονίες. Αυτές οι μεταλλάξεις της Όμικρον κάνουν μια νόσο του ανώτερου αναπνευστικού με μπούκωμα, με πόνο στο λαιμό με λίγο ίσως και υψηλό πυρετό για μια δυο μέρες. Αυτά μας οδηγούν στον να έχουμε μια εικόνα εκφύλισης της πανδημίας και ενδημικότητας. Αυτή ουσιαστικά η εικόνα είναι όμοια με αυτήν που είχαμε για τους κορωνοϊούς και πριν από την πανδημία. Στο νοσοκομείο δηλ. έρχονται οι ευάλωτοι».
περισσότερα στο e-farmako.gr