Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε από την Κρήτη και σταδιακά επεκτάθηκε στην ηπειρωτική χώρα για να σκεπάσει επί διήμερο μεγάλο μέρος της χώρας, μπορεί να αποτελέσει το “κερασάκι” στην τούρτα της επιβάρυνσης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίοι εκτίθενται σε διάφορες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως τζάκια, κυκλοφορία αυτοκινήτων, βιομηχανία κ.ά.
Αυτό αναφέρει μιλώντας στο iatronet.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης (φωτογραφία). Ο ίδιος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια της σκόνης μπορούν να εισχωρήσουν μέσω των αεραγωγών βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα, φτάνοντας μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να μεταφερθούν σε άλλα όργανα και ιστούς. Ο καθηγητής διευκρινίζει πως ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται έπειτα από έκθεση τριών ημερών, ενώ παραθέτει οδηγίες προφύλαξης στους πολίτες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Τα επικίνδυνα ΡΜ2,5
Τα σύννεφα σκόνης από την έρημο της Σαχάρας που μέσω των νοτίων ανέμων ταξιδεύουν στην Ευρώπη περιέχουν ένα μίγμα αιωρούμενων σωματιδίων διάφορων μεγεθών, μεταξύ των οποίων και τα ΡΜ 2,5, τα οποία δεν είναι ορατά και είναι τα πιο επικίνδυνα.
“Λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο αναπνευστικό, φτάνοντας μέχρι τις κυψελίδες, τις οποίες ερεθίζουν και κάνουν φλεγμονή”, αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, συμπληρώνοντας: “Από κάτω είναι το αίμα, εκεί γίνεται η ανταλλαγή των αερίων μεταξύ των πνευμόνων και του αίματος: εισέρχεται το οξυγόνο και αποβάλλεται το διοξείδιο. Εκεί μπορεί να μπουν στο αίμα οι φλεγμονώδεις ουσίες και μέσω αυτού να μεταφερθούν σε όλα τα όργανα και στους ιστούς”.
Αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο δυνατή σε άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και σε χρόνιους καπνιστές, καθώς οι αμυντικοί μηχανισμοί τους είναι τραυματισμένοι και έχει ανοίξει η «πύλη» για να εισέλθουν επιβλαβείς παράγοντες.