Γιατί φέτος τα κουνούπια τρομάζουν την Ευρώπη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Με πρόσφατες ανακοινώσεις τους o ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσαν καμπανάκι για την εξάπλωση του κουνουπιού “ασιατικός τίγρης” (Aedes albopictus) στην Ευρώπη και τον κίνδυνο να μεταφέρει στους ανθρώπους επικίνδυνους μολυσματικούς ιούς, όπως chikungunya, δάγκειου πυρετού, κίτρινου πυρετού, Ζίκα και του ιού του Δυτικού Νείλου. Επιδημιολόγοι και στην Ελλάδα προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου να μας απασχολήσουν ασθένειες με διαβιβαστές κουνούπια, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται στη γηραιά ήπειρο.
Ένας από τους πλέον ειδικούς σε διεθνές επίπεδο σε θέματα καταπολέμησης κουνουπιών, ο βιολόγος δρ Σπύρος Μουρελάτος (φωτογραφία), επικεφαλής της “Οικοανάπτυξης” και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA), χαρτογραφεί για το iatronet.gr την σημερινή κατάσταση, η οποία επί του παρόντος δεν δείχνει ανησυχητική για την Ελλάδα. Εξηγεί πως η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ανησύχησαν λόγω ζέστης και πρώιμης όχλησης από κουνούπια, κάτι που δεν ισχύει για τη χώρα μας, η οποία φαίνεται πως έχει κερδίσει φέτος ένα μήνα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, παρά τις πολλές βροχοπτώσεις του περασμένου διαστήματος.
Οι μέχρι τώρα δειγματοληψίες στο πλαίσιο του δικτύου παρακολούθησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία – όπου καταγράφεται η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων πανελλαδικά – δείχνουν χαμηλή οροθετικότητα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που ήταν η τρίτη χειρότερη ιστορικά, με 32 θανάτους.
Τι δείχνουν οι πρώτες αιμοληψίες
Η διαδικασία αιμοληψιών και ανάλυσης των δειγμάτων έχει ξεκινήσει και φέτος στο πλαίσιο των εντομολογικών δικτύων και των δικτύων παρακολούθησης για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί από το 2010 η “Οικοανάπτυξη”. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται κύκλοι αιμοληψιών σε κοτόπουλα νεαρής ηλικίας, ενώ η ανάλυση της οροθετικότητας γίνεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Χρυσόσοτομο Δόβα, στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Βόντα και το νεοσυσταθέν μοριακό και βιοχημικό εργαστήριο της εταιρίας.
περισσότερα…iatronet.gr