Γιαούρτι…το αρχαιότερο προβιοτικό!
Γράφει η Ελένη Καλαμάτα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποτελεί γαλακτοκομικό προϊόν που προκύπτει από ζύμωση του γάλακτος με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια
Υπερπλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος με σχετικά λίγες θερμίδες
Περιέχει πρωτείνες μεγάλης βιολογικής αξίας
Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (Ca, Mg, K, P, Zn)
Πλούσιο σε βιταμίνες Β12, Β2, Α και D
Χαμηλή περιεκτικότητα σε Υδατάνθρακες
Οι ευεργετικές επιδράσεις του γιαουρτιού ποικίλλουν και το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για την καθημερινή μας διατροφή :
1) Βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου
2) Βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο
3) Πλούσιο σε βακτήρια που προφυλάσσουν από παθογόνος βακτήρια το έντερο (πχ σε λήψη αντιβιοτικών)
4) Έχουν αντί – χοληστερινική δράση μείωνοντας τη χοληστερόλη του αίματος
5) Είναι τρόφιμο ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (μέσω της ζύμωσης μειώνεται η λακτόζη έως και 30%)
.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή μελέτη HELENA η κατανάλωση γιαουρτιού έχει αρνητική συσχέτιση με καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς κι με το ποσοστό ολικού και κοιλιακού λίπους.