Φρέσκα Spring rolls με φρέσκα λαχανικά και σως φυστικοβούτυρο
Η κα. Δέσποινα Μαρσέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Εξωτερική Επιστημονική Συνεργάτιδα, Τμήμα Vegan Maternity, μοιράζεται μαζί μας μια θρεπτική και απόλυτα ισορροπημένη vegan συνταγή.
Υλικά για την σως:
80 γρ. φιστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη)
2 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. maple syrup
1 κ.σ. καβουρντισμένο ή ωμό σουσάμι
1-2 σκελ. σκόρδο, τριμμένες (προαιρετικά)
6 κ.σ. κρύο νερό
Υλικά για τα ρολάκια (για 2 μερίδες):
8 φύλλα ρυζιού
φύλλα δυόσμο, χοντροκομμένα
1-2 φρ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200 γρ. tofu, καπνιστό, κομμένο σε φέτες
5 φύλλα μαρούλι (romaine), ψιλοκομμένα
1 μεσαίο κολοκύθι, κομμένο σε sticks
1 μεσαίο καρότο, κομμένο σε sticks
1⁄2 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε sticks
Εκτέλεση
1) Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την σως και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
2) Για να προετοιμάσουμε τα φύλλα ρυζιού, βάζουμε σε ένα μεγάλο και ελαφρώς βαθυ πιάτο λίγο κρύο νερό. Δίπλα τοποθετούμε σε ένα πιάτο όλα τα κομμένα λαχανικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.
3) Βυθίζουμε ένα φύλλο ρυζιού στο πιάτο με το νερό και απο τις 2 πλευρές του για περίπου 1 ́ ́ και το μεταφέρουμε σε μια στεγνή πετσέτα. Βάζουμε πρώτα στο κέντρο του φύλλου ρυζιού, ένα φύλλο μαρουλιού και τα υπόλοιπα υλικά με όποια σειρά θέλουμε. Προσέχουμε να αφήσουμε κενό στα πλάγια του ρυζόφυλλου και πάνω κάτω.
5) Τυλίγουμε τα ρολάκια μας φέρνοντας την πλευρά που είναι προς τα εμάς πάνω απο τα υλικά.
Φέρνουμε τις πλαϊνές πλευρές του ρυζόφυλλου προς τα μέσα και ρολλάρουμε όσο πιο σφιχτα γίνεται μέχρι να δημιουργηθεί ένα ρολάκι.
6) Σερβίρουμε με την σως φιστικοβούτυρου.
Δέσποινα Μαρσέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Εξωτερική Επιστημονική Συνεργάτιδα, Τμήμα Vegan Maternity