Επιληψία: Το “βραχυκύκλωμα” του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση
Περίπου 86.000 άτομα στην Ελλάδα και 65 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχουν επιληψία. Τα νέα φάρμακα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη νευρολογική διαταραχή, αποτρέποντας τις κρίσεις σπασμών που προκαλεί το παροδικό «βραχυκύκλωμα» σε σημεία του εγκεφάλου. Η λάθος διάγνωση στερεί από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων την δυνατότητα ορθής αντιμετώπισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.
Στο ζήτημα της λάθος διάγνωσης ήταν εστιασμένο κυρίως το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.). Ο πρόεδρος του Συλλόγου, παιδονευρολόγος, επιληπτολόγος, Αθανάσιος Κοβάνης (φωτογραφία), ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βραβεύτηκε για την προσφορά του στο πανευρωπαϊκό συνέδριο στη Ρώμη, μιλάει στο iatronet.gr για τη φύση της νευρολογικής διαταραχής, την αξία της ορθής αναγνώρισης των συμπτωμάτων, τα νέα φάρμακα, αλλά και το κοινωνικό στίγμα, που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται.
Το “βραχυκύκλωμα” του εγκεφάλου
Επιληψία είναι μια συχνή αλλά αντιμετωπίσιμη χρόνια εγκεφαλική διαταραχή, η οποία παρατηρείται παγκοσμίως σε όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εκπαίδευσης, κοινωνικής ή και οικονομικής κατάστασης. “Δεν είναι ασθένεια, αλλά είναι η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να κάνουν διάφορους σπασμούς, κρίσεις ή επεισόδια, εξαρτάται πώς τα ονομάζει κάποιος. Περιοδικά στον εγκέφαλο αυτών των ανθρώπων γίνονται διάφορα ‘βραχυκυκλώματα’, από υπερβολική ή σύγχρονη δραστηριότητα των κυττάρων του εγκεφάλου, που εκδηλώνονται με ποικιλόμορφα συμπτώματα, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που διεγείρεται ή βραχυκυκλώνει”, εξηγεί ο κ. Κοβάνης και προσθέτει: “Επομένως, βλέποντας το τι σύμπτωμα έχει το άτομο ή τι είναι αυτό που μας λέει ότι αισθάνεται, έχουμε μια ιδέα από πού μπορεί να προέρχεται η κρίση”.