Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα μέτρα και εντατικοποίηση προηγούμενων για την κάλυψη των αναγκών
Οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν για δεύτερη συνεχή μέρα την παρέμβαση του υπουργού Υγείας. Οι λύσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών, περιλαμβάνουν νέα μέτρα και την εντατικοποίηση άλλων, που είχαν, ήδη ληφθεί, τους δύο προηγούμενους μήνες.
Συγκεκριμένα:
Το ΙΦΕΤ, προχωρεί σε αύξηση των παραγγελιών για τις δραστικές ουσίες με την παγκόσμια έλλειψη, ανεξαρτήτως κόστους – χωρίς να επιβαρύνεται, πάντως, ο πολίτης- προκειμένου οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να παρασκευάζουν περισσότερα φάρμακα.
- Ο ΕΟΦ θα ενημερώνει καθημερινά τους γιατρούς για τα διαθέσιμα φάρμακα, ώστε να προσαρμόζουν τη συνταγογράφηση, με σκευάσματα ίδιας δραστικής ουσίας.
- Με τη συνεργασία ΕΟΦ και ΗΔΙΚΑ και με σχετικές οδηγίες προς τους γιατρούς , θα υπάρχει ευελιξία κατά την εκτέλεση μιας συνταγής από τους φαρμακοποιούς, ώστε να δίνεται ένα φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία, ελλείψει ενός άλλου.
- Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκρινόμενη στο αίτημα του υπουργείου Υγείας συνεχίζει την εντατικοποίηση στην παρασκευή φαρμάκων, έχοντας περιορίσει, ήδη, σημαντικά το πρόβλημα των ελλείψεων, το οποίο σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Δανία έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.
- Αναμένεται να υπάρξει ανατιμολόγηση ορισμένων φθηνών φαρμάκων, προκειμένου να μη λείψουν από την ελληνική αγορά, (και ανα αντικατασταθούν από άλλα ακριβά) καθώς οι παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν πως είναι επιζήμια για τις ίδιες η διάθεσή τους στη χώρα μας.
Πάντως, μετά τη χθεσινή δέσμη μέτρων, ο Θάνος Πλεύρης ζητεί τη λήψη συλλογικών αποφάσεων για την επίλυση του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν, ακόμα και από σκευάσματα ευρείας χρήσης, ενώ το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει μπαράζ ελέγχων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες.
Λίστα φαρμάκων με επιλογές από αναλγητικά, αντιβηχικά και φάρμακα για το κρυολόγημα αναμένεται να αναρτήσει τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΦ. Την ώρα που οι ιώσεις σαρώνουν, τα φαρμακεία στερεύουν και οι πολίτες ψάχνουν απεγνωσμένα για να εφοδιαστούν με το κατάλληλο σκεύασμα.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την μακρινή Κίνα και Ινδία, όπου η παραγωγή των πρώτων υλών είναι μειωμένη κατά 60 εως 70% και η οποία εφοδιάζει την Ευρώπη.
https://www.drdoctor.doctor/nees-prosfores-apo-tin-is-medicare/