ΕΚΤΟΠΗ ΚΥΗΣΗ
Η Dr. #Μαρίνα_Δημητράκη, M.D., MSc., M.H.A., PhD, EFOG-EBCOG, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, European Fellow of Reproductive Medicine ESHRE/EBCOG, Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια #Embryolab, συμμετείχε στο 27ο Συνέδριο “Κατευθυντήριες οδηγίες και πραγματικότητα» με θέμα «Διλήμματα στην Εμβρυομητρική Ιατρική” που διοργανώθηκε στις 18-20 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη από την Γ’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ. Η Dr. Δημητράκη συμμετείχε στη Συνεδρία για την αρχόμενη κύηση και σχολίασε σχετικά με την “έκτοπη κύηση”:
“Η έκτοπη κύηση συμβαίνει 2-3 φορές συχνότερα μετά απο θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης σε σχέση με τη φυσική σύλληψη. Επίσης, η ετερότοπη κύηση, δηλαδή η ταυτόχρονη ύπαρξη ενδομήτριας και εξωμήτριας κύησης, απαντάται περίπου στο 1% των κυήσεων από θεραπεία υποβοήθησης. Οι κυήσεις αυτές μετά από εξωσωματική, αποδίδονται σε προϋπάρχουσα παθολογία, στη διέγερση των ωοθηκών και της επίδρασής της στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, στις ίδιες τις τεχνικές υποβοήθησης ή ακόμη και στην εμβρυομεταφορά περισσότερων του ενός εμβρύων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η εξωμήτριος κύηση είναι συχνότερη στις μεταφορές φρέσκων παρά κρυοσυντηρημένων εμβρύων. Παρ’ όλα αυτά, ο πολύ πρώιμος έλεγχος, τόσο με τη μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης στον ορό του αίματος (hCG) , όσο και ο υπερηχογραφικός έλεγχος θέτουν πολύ πρώιμα την υποψία αλλά τελικά και τη διάγνωση της εξωμήτριας κύησης και αυξάνουν τις πιθανότητες για αποτελεσματική, συντηρητική αντιμετώπιση.”
Η επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και υποστηρίζει ακόμη πιο απαιτητικές και αποτελεσματικές θεραπείες.