Είναι οι φριτέζες θερμού αέρα (air fryer) υγιεινές;
Ονειρεύεσαι τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες σε ξετρελαίνουν. Δυστυχώς, αυτό που επιθυμεί η καρδούλα σας δεν είναι πάντα καλό για την υγεία της καρδιάς σας. Τι πρέπει να κάνει ένας λάτρης του τηγανητού φαγητού;
Μπορεί να εξετάζετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε μια φριτέζα αέρος στη σειρά των gadgets της κουζίνας σας, αλλά είναι το τηγάνισμα στον αέρα υγιεινό;
Το τηγάνισμα στον αέρα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή επειδή ουσιαστικά εξαλείφει τα πρόσθετα έλαια.
Τι είναι όμως το τηγάνισμα στον αέρα (air fryer) και πώς λειτουργεί;
Παρά το όνομά τους (air fryer – τηγάνισμα στον αέρα), οι φριτέζες αέρα δεν τηγανίζουν φαγητό. Σκεφτείτε τις ως μίνι φουρνάκια. Αυτές οι συσκευές για τον πάγκο χρησιμοποιούν έναν ανεμιστήρα για να φυσήξουν ζεστό αέρα γύρω από ένα καλάθι που περιέχει το φαγητό σας. Το αποτέλεσμα: Τηγανιτές πατάτες, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που γίνονται γρήγορα τραγανά εξωτερικά, ενώ παραμένουν παράλληλα υγρά στο εσωτερικό τους.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φριτέζα αέρα (air fryer) για να μαγειρέψετε σχεδόν οτιδήποτε, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τρόφιμα όπως λαχανικά και κοτόπουλο.
Και για να είμαστε δίκαιοι, μια φριτέζα αέρος δεν θα προσομοιώσει τέλεια την υφή που έχουν οι τηγανητές πατάτες που μαγειρεύονται σε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι. Αλλά θα σας φέρει πιο κοντά σε αυτό το τραγανό αποτέλεσμα που επιθυμείτε από ό,τι το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό των φαγητών σας.
Το τηγάνισμα στον αέρα δημιουργεί αυτή την υπέροχη τραγανή υφή που αναζητάτε, χωρίς καθόλου λάδι.
Τα πλεονεκτήματα της φριτέζας αέρα (air fryer)
Μια φριτέζα αέρος – (air fryer)μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να έχετε το δείπνο στο τραπέζι. Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε μια φριτέζα αέρος;
- Είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα σε λάδι
Τι κακό έχει το λάδι; Ακόμη και τα πιο υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο, περιέχουν πολλές θερμίδες. Γραμμάριο προς γραμμάριο, τα λίπη (όπως το μαγειρικό λάδι) περιέχουν υπερδιπλάσιες θερμίδες από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες.
Όταν τηγανίζετε φαγητό, αυτές οι θερμίδες μπορούν να αθροιστούν γρήγορα.
Το τηγάνισμα σε φριτέζα χρησιμοποιεί τεράστια ποσότητα λαδιού, ενώ ακόμη και το τηγάνισμα κρέατος ή λαχανικών στο τηγάνι απαιτεί αρκετή ποσότητα.
Τα τηγανητά τρόφιμα μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά είναι μερικώς υδρογονωμένα έλαια (υγρά λίπη που έχουν γίνει στερεά, όπως το φυτικό λίπος), τα οποία μπορούν να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη (την “κακή” χοληστερόλη) και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Τα τηγανητά φαγητά που προέρχονται από εστιατόρια είναι ιδιαίτερα πιθανό να έχουν ετοιμαστεί σε έλαια που περιέχουν τρανς λιπαρά ή να χρησιμοποιούν ανθυγιεινά σπορέλαια.
Η χρήση μιας φριτέζας αέρα (air fryer) – η οποία απαιτεί περίπου μια κουταλιά της σούπας λάδι – μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που κανονικά θα λαμβάνατε από το τηγάνισμα των τροφίμων έως και 80%.
- Μπορεί να μειώσει τα ακρυλαμίδια
Τι είναι ακριβώς τα ακρυλαμίδια; Είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια ορισμένων μεθόδων μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία: τηγάνισμα, ψήσιμο στο φούρνο και ψήσιμο στη σχάρα. Υπάρχει και σχηματίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως οι πατάτες και τα δημητριακά. Τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια έχουν χαμηλές ή αμελητέες ποσότητες.