Εγκυμοσύνη στην Εμμηνόπαυση; Τι λέει η Επιστήμη
Είτε από ιατρικό ενδιαφέρον είτε γιατί έχουν την επιθυμία για εγκυμοσύνη ακόμα και στο κατώφλι της εμμηνοπαυσιακής φάσης, πολλές γυναίκες δείχνουν ενδιαφέρον για το θέμα της εγκυμοσύνης στην εμμηνόπαυση. Ας δούμε όμως τι ακριβώς ισχύει για το «κεφάλαιο» αυτό.
Το πώς ορίζουμε τις λέξεις κάνει τη διαφορά
Στην εμμηνόπαυση η περίοδος της γυναίκας έχει πια διακοπεί. Όμως αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί. Προηγείται συνήθως ένα διάστημα με ακανόνιστους κύκλους ή με πιο ελαφριά έμμηνο ρύση το οποίο χρονικά ποικίλει για κάθε γυναίκα. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποια γυναίκα να θεωρήσει ότι η περίοδός της σταμάτησε οριστικά και να ξαναδεί σημάδια εμμηνόρροιας. Αυτό μπορεί να συμβεί πολλές φορές, κάνοντας τη γυναίκα να πιστεύει κάθε φορά ότι μπήκε στη φάση της εμμηνόπαυσης ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται ακόμα στη φάση περιεμμηνόπαυσης, το μεταβατικό δηλαδή στάδιο που προετοιμάζει για την εμμηνόπαυση*. Στην περιεμμηνόπαυση, έχει ξεκινήσει η φθίνουσα πορεία της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας, με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη να μειώνονται, τους κύκλους να αλλάζουν ένταση η συχνότητα και την ωορρηξία να εμφανίζεται για κάποιους μήνες και για κάποιους άλλους να σταματά. Το διάστημα αυτό, παρ’ ότι το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας δεν βαριέται σε μία περίοδο που ευνοεί την κύηση (υπάρχει μειωμένη ποσότητα και ποιότητα ωαρίων), εφόσον η ωορρηξία συνεχίζεται έστω και σποραδικά, θεωρητικά μπορεί να πραγματοποιηθεί σύλληψη και εγκυμοσύνη, γι’ αυτό και συνίσταται η χρήση αντισύλληψης και την περιεμμηνοπαυσιακη περίοδο2. Αυτό λοιπόν που στην πραγματικότητα μπερδεύουμε όταν μιλάμε για κύηση στην εμμηνόπαυση είναι η εμμηνόπαυση με την περιεμμηνόπαυση.
Πότε καταλαβαίνουμε ότι μπήκαμε οριστικά στην εμμηνόπαυση;
Σύμφωνα με τους ειδικούς1, αν παρέλθουν 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση, τότε θεωρούμε ότι ξεκινά η εμμηνόπαυση.
Μήπως τα σημάδια μπερδεύουν;
Μπορεί η διάρκεια των συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης να είναι χρονικά πολύ μεγαλύτερη από αυτών της εγκυμοσύνης, όμως στην αρχής τους μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά και μπορούν να δημιουργήσουν λανθασμένη εντύπωση για το τι συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας.
Ορισμένα κοινά γνωρίσματα περιεμμηνόπαυσης και εγκυμοσύνης3
- Διακοπή της περιόδου
- Αίσθηση πρηξίματος και φουσκώματος στην κοιλιά
- Πονοκέφαλοι
- Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
- Μεταπτώσεις στη διάθεση
- Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας
- Αίσθηση κόπωσης και προβλήματα στον ύπνο
Ο πρώτος και τελευταίος λόγος στον ειδικό
Ο γυναικολόγος μας είναι ο μόνος αρμόδιος να λύσει κάθε απορία μας στο θέμα «εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση» και να μας ενημερώσει για τα ιατρικά δεδομένα (γενικά αλλά και εξατομικευμένα, με βάσει το δικό μας ιστορικό υγείας) σε περίπτωση που υπάρχει επιθυμία για κύηση στην περιεμμηνοπαυσική φάση.