Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες
Επειδή γιορτές χωρίς γλυκά δεν γίνονται, για να δούμε τι ισχύει για τη θρεπτική αξία των δημοφιλέστερων χριστουγεννιάτικων γλυκών.
Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο προσδίδοντας ιδιαίτερη διατροφική αξία σε αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα. Το ελαιόλαδο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία αυξάνουν την ‘καλή’ χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς. Η γλυκύτητά του προέρχεται από το μέλι και όχι από την ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, τα καρύδια αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν, σε συνδυασμό με τα Ω3 λιπαρά οξέα, προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, χάρη στην ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Το βούτυρο που περιέχουν οι κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α όπου Βοηθά στην ανάπτυξη και στην αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και σε βιταμίνη D όπου συμβάλει στον υγιή σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Παρόλα αυτά η συχνή κατανάλωση του αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα και οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών και καρδιακά νοσήματα.
Εάν το βούτυρο αντικατασταθεί από φυτική μαλακή μαργαρίνη τότε τα λιπαρά του κουραμπιέ θα μεταμορφωθούν σε πολύ καλή φυσική πηγή των απαραίτητων πολυακόρεστων ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων και, επιπλέον, περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E. Τέλος, τα αμύγδαλα που περιέχουν αποτελούν πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε .
Παρατηρούμε λοιπόν ότι ενώ θερμιδικά τα δυο γλυκά δεν έχουν μεγάλη διαφορά, η θρεπτική αξία στα μελομακάρονα υπερτερεί με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καλύτερη ποιότητα συστατικών. Τρώμε συνετά και με μέτρο!
https://www.drdoctor.doctor/mpountouri-eleutheria/