Διατροφή και κατάθλιψη – Τι σχέση έχουν;
Τι σχέση μπορεί να έχει η διατροφή με την κατάθλιψη;
Και αν έχει μπορούμε μέσα από την καθημερινή αποφυγή ή επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων να βελτιώσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της;
•
Ας ρίξουμε μια ματιά στα τρόφιμα που φαίνεται σύμφωνα με μελέτες να επηρεάζουν αρνητικά κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη :
1) Αναψυκτικά διαίτης : Η ασπαρτάμη απαντάται συχνά στα αναψυκτικά διαίτης! Τα τεχνητά γλυκαντικά αναστέλλουν την παραγωγή της σεροτονίνης (γνωστή και ως ορμόνη της χαράς)
Διαταραχές όπως κεφαλαλγίες, αϋπνία & διαταραχές διάθεσης
2) Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων : Η ποσότητα της ζάχαρης που μπορεί να περιέχουν φτάνει στα όρια εκείνης των κοινών αναψυκτικών!! Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με
στα συμπτώματα της κατάθλιψης
3) Λευκό ψωμί : Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως το λευκό ψωμί έχει συνδεθεί με του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων καταθλιψης
4) Έτοιμα γεύματα : Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη (πχ junk food) αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο σύμφωνα με πολλές μελέτες
5) Μαργαρίνη : Ακόμη και τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λίπη όπως η μαργαρινη φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης
6) Γλυκά : Η ζάχαρη και η συχνή και αυξημένη κατανάλωση της είναι άμεσα συνδεδεμένη με συμπτώματα κατάθλιψης
7) Αλλαντικά : Τα επεξεργασμένα κρέατα που είναι και πολύ πλούσια σε αλάτι επιβαρύνουν αρνητικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης
•
Η διάγνωση της κατάθλιψης γίνεται ΜΟΝΟ από εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχικής υγείας..
Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της τα συμπτώματα θα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.