ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Η σχέση διατροφής και γονιμότητας είναι πια αποδεδειγμένη και απασχολεί άνδρες και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο δείκτης μάζας σώματος, το βάρος και οι διατροφικές επιλογές είναι βασικοί παράγοντες στο στάδιο της διερεύνησης αλλά και στην εξέλιξη της θεραπείας γονιμότητας. Στο πλαίσιο του Embryoschool, η Embryolab κάλεσε την κα Μαρία Μπασκίνη , PhD, MSc, RD, CSSD, Κλινική Διαιτολόγος, Ειδική Διατροφολόγος για να αναπτύξει και να συζητήσουμε το θέμα “Γονιμότητα & Διατροφή”.
«Οι διαταραχές βάρους μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες τόσο στους ελλιποβαρείς όσο και στους παχύσαρκους ανθρώπους. Η παχυσαρκία από το 2009, χαρακτηρίστηκε ως νόσος με συνοδό επιπλοκή την υπογονιμότητα επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων, καθώς και την εμφυτευτική ικανότητα του ενδομητρίου. Η ισορροπημένη -μεσογειακή κατά προτίμηση- διατροφή κι ένας φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος <35 (Kgr/m2), αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής στις περιπτώσεις ελλείψεων, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της γονιμότητας.
Επιπλέον, μια σειρά από παθήσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα , όπως η ενδομητρίωση και αυτοάνοσα νοσήματα, είναι πιθανό να πυροδοτούνται από τον τρόπο διατροφής. Με βάση το εξατομικευμένο ιατρικό ιστορικό και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ζευγαριού, η διατροφική παρέμβαση βελτιώνει τη γονιμοποιητική ικανότητα και αυξάνει την πιθανότητα κύησης, μετά από προσπάθεια #εξωσωματικής_γονιμοποίησης.” ανέπτυξε ανάμεσα σε άλλα η κα Μπασκίνη.
Η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κας Μπασκίνη, ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις από τους Ειδικούς της Ομάδας του Embryolab.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/3NQvzdy