Η διατροφή του καλοκαιριού
Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μάς ταλαιπωρούν σχεδόν καθημερινά και μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα από τη δυσφορία δίνοντάς μας ένα διαρκές αίσθημα κόπωσης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτήν την εποχή πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή μας, δηλαδή στο τι τρώμε και στο τι πίνουμε. Έτσι, θα πρέπει να προσέχουμε τα παρακάτω:
• Να μην παραλείπουμε τα 3 βασικά γεύματα -πρωινό, γεύμα και δείπνο- όση ζέστη και αν έχει, γιατί όταν χάνουμε ένα από αυτά πεινάμε πολύ περισσότερο το βράδυ και καταλήγουμε σε υπερφαγίες. Μπορούμε απλώς να φάμε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι και να μεταφέρουμε το κυρίως γεύμα το βράδυ!
• Να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα ως σνακ μεταξύ των γευμάτων και φρέσκα λαχανικά, τα οποία θα μας βοηθήσουν και στο μαύρισμά μας.
• Να μην ξεχνάμε να πίνουνε πολύ νερό και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλιώς το σώμα μας θα αφυδατωθεί…
• Προσοχή στα αναψυκτικά, είναι ναι μεν δροσιστικά αλλά έχουν και πολλές θερμίδες!
• Προσοχή και στα αλκοολούχα ποτά -π.χ. μπίρα-, καθώς, λόγω της αναστολής της αντιδιουρητικής ορμόνης, ωθούν σε υψηλότερη διούρηση και μεγαλύτερη απώλεια υγρών, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες.
• Αποφεύγουμε τα παγωτά σε καθημερινή βάση, δροσιστικά μεν παχυντικά δε.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις εποχές του χρόνου χάρη στα θερμοκήπια και στις ορμόνες, αλλά αν θέλουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας να είναι νόστιμα, θρεπτικά και αγνά (όσο γίνεται), τους καλοκαιρινούς μήνες αυτά που θα βρούμε είναι οι εξής:
Ιούνιος:
Από λαχανικά έχουμε παραγωγή στα: Ντομάτα, αγγούρι, βλίτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, πιπεριά, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνα και φασολάκια.
Και από φρούτα: Βερίκοκα, αβοκάντο, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες), καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα και πορτοκάλια.
Ιούλιος:
Από λαχανικά: Αγγούρια, άνηθος, αντίδι, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, φρέσκο κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, πιπεριά, ραδίκια, μπάμιες, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, ντομάτες, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα, κολοκύθες, μελιτζάνες και πατάτες.
Από φρούτα: Βερίκοκα, φράουλες, αχλάδια, μήλα, σύκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, καρπούζια και πεπόνια.
Αύγουστος:
Από λαχανικά: Αγγούρια, άνηθο, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, λάχανα, μαϊντανό, μάραθο, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο και φρέσκα φασολάκια, και ντομάτες.
Φροντίστε τον εαυτό σας και τη διατροφή σας και θα έχετε ένα πολύ καλό καλοκαίρι!..
Κατερίνα Τζιώτζη
Διατροφολόγος -Διαιτολόγος