BleuCheese (μπλε τυρί): θερμίδες, θρεπτική αξία
Γράγει η Κατερίνα Καρακικέ | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τολμηρό και πικάντικο, το μπλε τυρί (Bleu cheese) προσθέτει μια έξτρα ώθηση σε διάφορα πιάτα. Αυτό το τυρί προσφέρει επίσης μια εκπληκτική ποικιλία από οφέλη για την υγεία που σας επιτρέπουν να το απολαμβάνετε ως μια απόλαυση χωρίς ενοχές.
Η γεύση του μπλε τυριού μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το από πού προέρχεται το τυρί και πόσο καιρό έχει ωριμάσει. Το Danish Blue, για παράδειγμα, έχει ήπια γεύση και κρεμώδη υφή. Η γεύση του ροκφόρ είναι πολύ πιο έντονη και μπορεί να μην αρέσει σε όλους.
Οι ιστορικοί διατηρούν διαφορετικές μαρτυρίες για την προέλευση του μπλε τυριού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το μπλε τυρί ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν τυρί που αποθηκεύονταν σε σπηλιές μολύνθηκε μετά την έκθεσή του σε μουχλιασμένο ψωμί.
Ανεξάρτητα από την προέλευση του μπλε τυριού, η διαδικασία παραγωγής έχει εξελιχθεί και έχει γίνει αρκετά εξελιγμένη. Σήμερα, οι τυροκόμοι χρησιμοποιούν βακτηριακές καλλιέργειες για να μετατρέψουν τα σάκχαρα του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι παραγωγοί χρησιμοποιούν εκχυλίσματα μούχλας, όπως το Penicillium roqueforti. Τέλος, προσθέτουν πυτιά για να προκαλέσουν την πήξη του γάλακτος.
Αν και το μπλε τυρί είναι συνήθως πλούσιο σε νάτριο, είναι πλούσιο σε γαλακτοκομική πρωτεΐνη, διαιτητικά λίπη και βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α. Αυτό που κάνει κάθε ποικιλία διαφορετική είναι ο τύπος του γάλακτος που χρησιμοποιείται, η διάρκεια της ωρίμανσης και η υφή και η γεύση που προκύπτει.
Διατροφικά στοιχεία για το μπλε τυρί
Οι διατροφικές πληροφορίες για μια μερίδα μπλε τυριού 1 ουγγιάς (28 γραμμάρια) παρέχονται από το USDA.1
Θερμίδες: 100
Λιπαρά: 8,1g
Νάτριο: 326mg
Υδατάνθρακες: 0.7g
Φυτικές ίνες: 0g
Σάκχαρα: 0g
Πρωτεΐνη: 6.1g
Ασβέστιο: 150mg
Ψευδάργυρος: 0.8mg
Βιταμίνη Α: 56,2mcg
Βιταμίνη Β12: 0,3mcg
Οφέλη για την υγεία
Το μπλε τυρί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και παρέχει μια σειρά από αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, προσφέρει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο – ακόμη και σε σύγκριση με άλλα είδη τυριού. Μια μερίδα μπλε τυριού μιας ουγκιάς περιέχει 150 mg ασβεστίου. Αν και η συνιστώμενη ημερήσια αξία ασβεστίου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν, τουλάχιστον, 1.000 mg ημερησίως.
Το μπλε τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι το λίπος σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως αυτό, μπορεί να έχει ουδέτερη ή και θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.
Το μπλε τυρί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή: ασβεστίου, φωσφόρου, σεληνίου και ριβοφλαβίνης.
Το τυρί μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, οπότε καταναλώστε το με μέτρο. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες μπορεί να θέλουν να περιορίσουν ή να το αποφύγουν. Τα παλαιωμένα τυριά, όπως το μπλε, αποτελούν κοινό παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλων.
Άλλα οφέλη του μπλε τυριού για την υγεία περιλαμβάνουν:
Χαμηλότερος κίνδυνος οστεοπόρωσης
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το μπλε τυρί μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν υγιέστερη οστική πυκνότητα. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το μπλε τυρί, προστατεύει την υγεία των οστών και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης.
Πρόληψη της παχυσαρκίας
Το ασβέστιο στο μπλε τυρί μπορεί επίσης να συνδέεται με μηχανισμούς κατά της παχυσαρκίας. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μπλε τυριού βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σπλαχνικού λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Τα υπερβολικά επίπεδα σπλαχνικού λίπους έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
Το μπλε τυρί περιέχει μια ένωση γνωστή ως σπερμιδίνη. Μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν και ο ακριβής μηχανισμός αυτής της επίδρασης παραμένει ασαφής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σπερμιδίνη έχει θετική επίδραση στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα και σε άλλα μέρη του καρδιαγγειακού συστήματος. Η παρουσία της σπερμιδίνης στο μπλε τυρί μπορεί να εξηγήσει αυτό που οι ειδικοί σε θέματα υγείας αποκαλούν «γαλλικό παράδοξο». Δηλαδή, το φαινόμενο κατά το οποίο λιγότεροι άνθρωποι στη Γαλλία πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παρά το γεγονός ότι καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.
Αλλεργίες
Η ποσότητα λακτόζης στο μπλε τυρί είναι αρκετά χαμηλή ώστε να θεωρείται ότι δεν περιέχει λακτόζη.
Το γεγονός αυτό είναι καλά νέα αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Επιπλέον, το μπλε τυρί είναι φυσικά απαλλαγμένο από γλουτένη. Γεγονός που το καθιστά μια καλή επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη, όπως όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Φυσικά, θα πρέπει και πάλι να διαβάζετε την ετικέτα του τροφίμου για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για την κατανάλωσή του.
Τούτου λεχθέντος, αν έχετε αλλεργία στα γαλακτοκομικά, θα πρέπει να αποφεύγετε το μπλε τυρί και άλλα προϊόντα με βάση το γάλα, εκτός αν είστε σε θέση να βρείτε επιλογές χωρίς γαλακτοκομικά. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία στο γάλα, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να διαπιστώσει αν έχετε τροφική αλλεργία.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Επειδή το μπλε τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο θα πρέπει να το έχουν κατά νου. Μπορείτε να αναζητήσετε μια επιλογή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή να καταναλώσετε αυτό το τυρί έχοντας κατά νου ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να είναι μικρότερη από 1.500 έως 2.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.
Ομοίως, το μπλε τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο. Εάν έχετε νεφρική νόσο, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τα νεφρά πριν καταναλώσετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο.
Ποικιλίες
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μπλε τυριού. Όπως, το gorgonzola, το double crème blue, το ροκφόρ, το stilton και το παραδοσιακό δανέζικο μπλε. Κάθε ποικιλία κυμαίνεται από ήπιο έως έντονο καθώς και από κρεμώδες έως σκληρό.
Το μπλε τυρί διατίθεται επίσης με μειωμένα λιπαρά και μειωμένο νάτριο. Ακόμη, το θρεπτικό περιεχόμενο του μπλε τυριού αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται και αν έχει αφαιρεθεί το λίπος. Το μπλε τυρί με μειωμένα λιπαρά έχει 80 θερμίδες ανά ουγγιά (28 γραμμάρια) και 5 γραμμάρια λίπους.
Αποθήκευση και ασφάλεια τροφίμων
Τυλίξτε το μπλε τυρί σφιχτά μετά το άνοιγμα με λαδόκολλα, στη συνέχεια με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Εάν αποθηκευτεί σωστά, το μπλε τυρί θα διατηρηθεί έως και 1 έως 2 μήνες. Σε περίπτωση που εμφανιστεί μούχλα σε ένα συμπαγές μπλοκ μπλε τυριού, απλά κόψτε τη μούχλα και φάτε το αν θέλετε.
Εάν η μούχλα εμφανιστεί οπουδήποτε μέσα σε μια συσκευασία μπλε τυριού σε φέτες ή θρυμματισμένου τυριού, πρέπει να απορριφθεί. Το μπλε τυρί μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του, τυλίγοντάς το σε αλουμινόχαρτο βαρέως τύπου. Είναι καλύτερο να αποψύχετε το κατεψυγμένο μπλε τυρί σας στο ψυγείο.