Top ad
Top ad
Άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι ασθενείς; article cover image

Άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι ασθενείς;

01|02|2024

Μία νόσος που αναστατώνει την καθημερινότητα της  οικογένειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται λαμβάνοντας  υπόψη όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Το άσθμα αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο (8-10%) και τη συχνότερη αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο στην παιδική ηλικία. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από άσθμα παγκοσμίως, ενώ, ετησίως, 250.000 από αυτούς καταλήγουν.

Ο αριθμός των θανάτων από άσθμα μειώνεται σημαντικά με την κατάλληλη θεραπεία, ενώ αντίθετα η συχνότητα επίπτωσης του άσθματος φαίνεται να αυξάνεται. Στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων παιδιών οφειλόμενων σε άσθμα είναι πολύ μικρός και συνήθως οφείλονται σε αναφυλαξία από άσθμα, κατόπιν τροφικής αλλεργίας.

Τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, την ηλικία, την πρόσβαση σε διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών, με συνοδό οίδημα και παραγωγή παχύρρευστων εκκρίσεων, με επιδείνωση της μείωσης της εσωτερικής διαμέτρου του αυλού και περιορισμό της ροής του αέρα.

Η παθογένεια αυτή υπάρχει ακόμα και σε ασυμπτωματικά παιδιά. Όταν ένας ερεθιστικός παράγοντας επηρεάσει το άτομο, μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική ανταπόκριση των βρόγχων, με σύσπαση των λείων μυϊκών ινών (βρογχόσπασμος) και στένωση του αυλού τους.

Το φαινόμενο αυτό λέγεται υπεραπαντητικότητα και είναι συχνό στο άσθμα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε την εκδήλωση των τυπικών συμπτωμάτων και πιθανά κρίση βρογχικού άσθματος.

Οι ασθενείς έχουν συνήθως μια κληρονομική προδιάθεση, με την κλινική εικόνα να εμφανίζεται έπειτα από έκθεση σε εκλυτικούς παράγοντες. Η ηλικία εμφάνισης ποικίλλει και είναι πιθανό να εμφανιστεί στην προσχολική ή σχολική ηλικία.

Το άσθμα είναι συχνότερο στα αγόρια στην παιδική ηλικία, ενώ κατά την εφηβεία συχνότερο στα κορίτσια. Πάνω από τα μισά ασθματικά παιδιά θα εκδηλώσουν συμπτώματα στην προσχολική ηλικία.

Η λήψη ιστορικού αποκαλύπτει συχνά και υποτροπιάζοντα επεισόδια βήχα, συριγμού και ίσως δύσπνοιας, που μπορεί να συνοδεύονται από ίωση ή έκθεση σε ερεθιστικό παράγοντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό συνυπάρχει και κάποιο άλλο αλλεργικό νόσημα (π.χ. έκζεμα, τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα).

Τα συμπτώματα

Η κλινική συμπτωματολογία ποικίλλει, αλλά συνήθως επιδεινώνεται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες, την άνοιξη και το φθινόπωρο, μετά από ιογενή αναπνευστική λοίμωξη, άσκηση, στρες ή έκθεση σε εκλυτικό παράγοντα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο συριγμός (σφύριγμα στην αναπνοή), ο βήχας (παραγωγικός ή ξηρός), η δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) και το θωρακικό άλγος (πόνος/βάρος στο στήθος).

Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μόνο βήχα, χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, παροξυσμικά ή να επιδεινωθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (κρίση άσθματος).

Η κλινική εξέταση μπορεί να μην αναδείξει κάποιο παθολογικό εύρημα ή εάν συνυπάρχει ασθματική κρίση, η ακρόαση των πνευμόνων μπορεί να αποκαλύψει συρίττοντες, μουσικούς ρόγχους, παράταση εκπνοής και σημεία αναπνευστικής δυσχέρειας.

Εκλυτικοί παράγοντες για την εκδήλωση του άσθματος αποτελούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (κυρίως ιογενείς), η προωρότητα, οι ερεθιστικοί περιβαλλοντικοί (καπνός τσιγάρου, περιβαλλοντική και ενδοοικιακή ρύπανση) και τροφικοί παράγοντες, το κλάμα, το γέλιο, το στρες και η άσκηση.

Πάνω από τα μισά βρέφη ή νήπια που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστική λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) είναι πιθανό να εμφανίσουν άσθμα στη μετέπειτα ζωή τους. Ο ρινοϊός ενοχοποιείται για την πλειονότητα των ασθματικών κρίσεων σε παιδιά πάνω από 6 ετών.

Το παθητικό ή ενεργητικό κάπνισμα, τα ακάρεα οικιακής σκόνης, η μούχλα/ υγρασία, η γύρη φυτών, το τρίχωμα ζώων, φάρμακα και άλλα μπορεί να συντελούν στην εμφάνιση ή επιδείνωση του βρογχικού άσθματος.

Η άσκηση και η αθλητική δραστηριότητα μπορεί και αυτή να προκαλέσει έξαρση του άσθματος. Αυτή η μορφή είναι γνωστή ως ασκησιογενές άσθμα. Το άσθμα είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης μεταξύ περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Η περιβαλλοντική έκθεση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε γονίδια. Οι αλλαγές αυτές μπορούν κατόπιν να κληρονομηθούν από τις επόμενες γενιές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στους απογόνους.

Η διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό, τα τυπικά συμπτώματα, την κλινική εξέταση και την ανταπόκριση στη θεραπεία (ή επιδείνωση των συμπτωμάτων με τη διακοπή της).

Η ηλικιακή ομάδα κάτω των πέντε ετών αποτελεί πρόκληση για τη διάγνωση του άσθματος, μιας και μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα χωρίς να έχουν άσθμα, ενώ η απάντηση στην αντιασθματική αγωγή είναι ισχυρό διαγνωστικό κριτήριο.

Στη διαγνωστική προσέγγιση χρήσιμα εργαλεία είναι η σπιρομέτρηση, η ροομέτρηση, οι δοκιμασίες πρόκλησης, οι δοκιμασίες άσκησης και ο αλλεργιολογικός έλεγχος.

Κατά τη σπιρομέτρηση ελέγχεται η πνευμονική λειτουργία, η αναστρεψιμότητα της απόφραξης και είναι αξιόπιστη κυρίως σε παιδιά άνω των πέντε ετών. Η ροομέτρηση μετρά τη μέγιστη ροή του αέρα σε μια δυναμική εκπνοή και χρησιμεύει στην παρακολούθηση της πορείας της νόσου.

Στις δοκιμασίες πρόκλησης παρακολουθείται η αναπνευστική του λειτουργία, αφού χορηγηθεί στον ασθενή μία από τις ουσίες ισταμίνη ή μεταχολίνη ή μαννιτόλη σε εισπνεόμενη μορφή με αυξανόμενη δοσολογία. Η ανταπόκριση του ασθενούς, κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ή – κυρίως – στον αποκλεισμό του άσθματος.

Οι δοκιμασίες άσκησης αξιολογούν την επίδραση της άσκησης στη λειτουργία των πνευμόνων. Ο έλεγχος αλλεργίας γίνεται με εξετάσεις αίματος ή δερματικές δοκιμασίες και μπορεί να βοηθήσει στην εντόπιση πιθανών εκλυτικών παραγόντων.

Η θεραπεία

Η συμπτωματολογία υποχωρεί με τη στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση, με πιθανότητες επίσης αυτόματης υποχώρησης. Στόχος είναι ο έλεγχος της νόσου με την ελάχιστη φαρμακευτική δόση.

Ως έλεγχος του άσθματος θεωρείται η απουσία κρίσης και νυχτερινών συμπτωμάτων τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και η χωρίς περιορισμούς άσκηση. Επί ανεπαρκούς ελέγχου, οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται θεραπεία με χορήγηση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών (ICS), με ή χωρίς μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικά και αντιλευκοτριένια.

Η αγωγή αυτή λαμβάνεται τακτικά για την εγκατάσταση μιας προστασίας ενάντια στα συμπτώματα του άσθματος, της μείωσης της φλεγμονής και της υπεραπαντητικότητας των αεραγωγών.

Στην αντιμετώπιση της ασθματικής κρίσης ή της επιδείνωσης των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται οι αγωνιστές βραχείας δράσης, οι οποίοι βοηθούν στη χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν τους στενωμένους αεραγωγούς.

Παιδιά κάτω των 5 ετών λαμβάνουν τα εισπνεόμενα φάρμακα με αεροθάλαμο ή νεφελοποιητή με μάσκα και τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά μέσω αεροθάλαμου με επιστόμιο ή με ενεργοποιούμενη με την εισπνοή συσκευή, συσκευή ξηρής σκόνης ή νεφελοποιητή.

Σε παιδιά με μη ελεγχόμενο άσθμα υπό αγωγή, μπορεί να χρειαστεί χορήγηση κορτικοστεροειδών από το στόμα ή μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της IgE. Αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα πιθανά να βοηθούν στην πρόληψη ή στην πορεία του άσθματος, χωρίς σαφή αποτελεσματικότητα.

Mετά από 6μηνη αγωγή και σταθεροποίηση της νόσου, ο θεράπων ιατρός μειώνει τη θεραπευτική δόση. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή σε χαμηλή – μέτρια δόση δεν σχετίζονται με σοβαρές παρενέργειες (καταρράκτης, μείωση τελικού ύψους, οστεοπόρωση, φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια).

Αυτές μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα σε συχνή αγωγή με κορτιζόνη από το στόμα ή παρατεταμένη υψηλή δόση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών.

Η άθληση αποτελεί κομβικό σημείο στη θεραπεία του άσθματος και, όταν πραγματοποιείται σωστά, μπορεί να έχει τεράστιο όφελος στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Σε αυτό συμβάλλει ο έλεγχος της νόσου με τη θεραπεία συντήρησης και η χορήγηση επιπλέον αντιασθματικών φαρμάκων, πριν από την άσκηση, εφόσον απαιτείται.

Η πρόγνωση

Η πρόγνωση είναι αρκετά ενθαρρυντική, αφού 6 στα 10 παιδιά με άσθμα προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πλέον συμπτώματα στην παιδική ηλικία, ενώ κάτω από 1 στα 10 παιδιά συνεχίζει να πάσχει από άσθμα κατά την ενήλικη ζωή.

Στις συστάσεις για πρόληψη του παιδικού άσθματος περιλαμβάνονται η αποφυγή έκθεσης σε ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα, η μείωση της έκθεσης σε αλλεργιογόνα, ο επαρκής εμβολιασμός, η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση, η διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους, η διαχείριση του στρες, η σωστή εκπαίδευση/ενημέρωση των γονέων και των μεγαλύτερων παιδιών.

Πεδίο έρευνας αποτελεί η μελέτη των γενετικών χαρακτηριστικών της νόσου, ώστε να προβλεφθεί η εξατομικευμένη θεραπεία και ατομική ανταπόκριση σε αυτή.

Κομβικό σημείο αποτελεί η παρακολούθηση του άσθματος από ειδικό παιδοπνευμονολόγο με κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία, πάντα σε στενή συνεργασία με τον παιδίατρο, την οικογένεια και τον ασθενή.

Δόξα Κοτζιά, Διευθύντρια Πνευμονολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων, Διευθύντρια Πνευμονολόγος Εργαστηρίου Πολυυπνογραφίας  ΙΑΣΩ Παίδων.

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Αθ. Γιαννούκας: Σακχαρώδης Διαβήτης και αντιμετώπιση cover image

Αθ. Γιαννούκας: Σακχαρώδης Διαβήτης και αντιμετώπιση

Ο κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, Αγγειοχειρουργός, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλάει στην εκπομπή “Θέλω την υγεία μου” και τον δημοσιογράφο, Ιωάννη Τσιάτσιο για…

διάβασε περισσότερα
Σακχαρώδης Διαβήτης cover image

Σακχαρώδης Διαβήτης

Στην εκπομπή ” Επιλογή Ζωής ” με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Μιχαλοπούλου μιλούν για το θέμα του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο κ. Ανδρέας Ριζούλης,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζει τα 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π cover image

Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του iatropedia.gr, τόνισε πώς από το νέο έτος ετοιμάζει μια καινοτομία για τα…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad