Αποθηλασμός: Χρήσιμες συμβουλές
Η διαδικασία του περιορισμού ή της διακοπής του μητρικού θηλασμού προβληματίζει συχνά τη θηλάζουσα μητέρα η οποία ανησυχεί για τις συνέπειες του «αποχωρισμού» από το μωρό της. Ανησυχεί για την ενδεχόμενη διατάραξη της μεταξύ τους σχέσης αλλά και για την επαρκή σίτισή του. Αν όμως ο χρόνος είναι κατάλληλος και η διαδικασία γίνει με σωστό τρόπο, τότε η μετάβαση του μωρού στη χρήση του μπουκαλιού ή του ποτηριού μπορεί να είναι απόλυτα ομαλή και ο αποθηλασμός εύκολος.
Ποιος είναι ο σωστός χρόνος για να ξεκινήσετε;
Γενικά, ένα βρέφος μπορεί να θηλάζει για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί αυτό και η μητέρα του και ο χρόνος που μια μαμά θα ξεκινήσει τον αποθηλασμό εξατομικεύεται και αποτελεί προσωπική απόφαση. Το μητρικό γάλα* καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του μωρού για τους πρώτους έξι μήνες ζωής ενώ μεταξύ 4ου και 6ου μήνα συστήνεται να εισάγονται οι στερεές τροφές. Φαίνεται, ότι ο αποθηλασμός είναι πιο εύκολος όταν το μωρό βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής των τροφών. Επίσης, στην ηλικία του ενός έτους τα πιο πολλά βρέφη είναι περισσότερο πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, όπως ένα διαφορετικό γάλα και καινούργιες τεχνικές, όπως ένα ποτήρι.
Πότε να αποφύγετε να ξεκινήσετε;
Αν εσείς ή το μωράκι σας είστε άρρωστοι ή το βρέφος περνάει δύσκολη περίοδο είτε λόγω οδοντοφυΐας
είτε λόγω μιας στρεσογόνου αλλαγής στο περιβάλλον του, καλύτερα να αναβάλετε την έναρξη της διαδικασίας.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;
Ξεκινήστε περιορίζοντας τη διάρκεια αλλά και τη συχνότητα των θηλασμών! Καλό είναι να παραλείπετε- αντικαθιστάτε ένα-ένα γεύμα σταδιακά και έπειτα να προχωράτε στο επόμενο. Αυτό πραγματοποιείται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της μέρας, οπότε και το μωρό μετά από ένα γεύμα με μπιμπερό ή στερεές τροφές μπορεί να απασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα.
Κι αν το μωρό ζητά να θηλάσει;
Η επίμονη άρνηση στο μωρό να θηλάσει μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μεγαλύτερη προσκόλληση του. Προσπαθήστε λοιπόν να του αποσπάσετε την προσοχή με κάποιο άλλο τρόφιμο ή μια ευχάριστη δραστηριότητα αλλά αν παρ’ όλαυτά επιμένει, καλό είναι να το αφήσετε να θηλάσει.
Η όλη διαδικασία του αποθηλασμού προτείνεται να γίνεται αργά και ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, οπότε μειώνεται σταδιακά και η παραγωγή του γάλακτος και αποφεύγεται η συμφόρηση των μαστών της θηλάζουσας μητέρας.
Αρωγός στην προσπάθειά σας είναι ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί και ο οποίος θα συστήσει το κατάλληλο εμπλουτισμένο γάλα- φόρμουλα ώστε να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες του αλλά και να προληφθούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- American Academy of Pediatrics, Infant Food and Feeding, 2021
- Weaning: Tips for breast-feeding mothers https://www.mayoclinic.org/about-this-site/meet-our-medical-editors
- **Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής είναι ιδανικός για το μωρό σας. Όταν ο θηλασμός είναι αδύνατος ή δεν
- επαρκεί συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για την εισαγωγή στη διατροφή του μωρού σας βρεφικού γάλακτος. Η έναρξη διατροφής με μπιμπερό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θηλασμό.