Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα
Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι περπατούν σήμερα στον πλανήτη χάρη στην επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η αλματώδης ανάπτυξη που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια εκτιμάται πως θα εκτοξεύσει τον αριθμό τους σε 300 εκατομμύρια ως το 2050. Η Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν αναδυόμενο προορισμό αναπαραγωγικού τουρισμού, Το ευνοϊκό νομικό πλαίσιο, το χαμηλό κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, σε συνδυασμό με το ελκυστικό τουριστικό πακέτο ήλιος – θάλασσα – φύση – γαστρονομία, καθιστούν τη χώρα μας ιδανική επιλογή για ένα άτεκνο ζευγάρι, που μπορεί να συνδυάσει τον στόχο της απόκτησης παιδιού με ευχάριστες διακοπές. Το ίδιο ζευγάρι, μάλιστα, θα επιστρέψει στην Ελλάδα επανειλημμένα, μαζί με το παιδί που θα αποκτήσει, έχοντας συνδέσει την χώρα μας με το γεγονός που άλλαξε τη ζωή του.
Το θέμα απασχόλησε ειδική συνεδρία για τις προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco (DT&S) στη Θεσσαλονίκη.
Το παράδειγμα της Ισπανίας
Η Ισπανία βρίσκεται στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τουρισμού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της, προσφέροντας μια εξαιρετική εμπειρία θεραπείας, επεσήμανε η κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy.
«Χάρη στον αναπαραγωγικό τουρισμό μπορεί να εξασφαλιστεί ένα τεράστιο έσοδο για τη χώρα που δεν αφορά μόνο το κομμάτι της θεραπείας, αλλά και φιλοξενία, αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, γιατί όταν ταξιδεύει κάποιος για αναπαραγωγικό τουρισμό διατίθεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε, προσθέτοντας πως για Ευρωπαίους επισκέπτες μπορεί η διαμονή να περιοριστεί σε μια ως τρεις εβδομάδες, αλλά για επισκέπτες από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία που δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαινοέρχονται, υπάρχουν παραδείγματα παραμονής δύο, τριών ή και περισσότερων μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία και να επιστρέψουν με εγκυμοσύνη. Ακολουθεί το feedback, καθώς «με την πρώτη ευκαιρία επιστρέφουν με το παιδί στα χέρια για να μας δείξουν την αγάπη τους και να συσχετίσουν τη χαρά τους με κάτι πολύ ελληνικό».
Η ίδια προέβλεψε πως η οι ανάγκες για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα πολλαπλασιαστούν στο επόμενο διάστημα και εμφανίστηκε αισιόδοξη πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το brand name που έχει κτίσει ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης όλο και περισσότερων άτεκνων ζευγαριών.