Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab, γράφει για την ανδρική γονιμότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στη σημερινή εποχή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα, που τιμάται στις 19 Νοεμβρίου, αποτελεί μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την προσφορά των ανδρών στην κοινωνία, την οικογένεια και την εργασία. Παράλληλα, η ημέρα αυτή ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση γύρω από σημαντικά ζητήματα υγείας, όπως η ανδρική γονιμότητα, και την προβολή θετικών ανδρικών προτύπων.
#1 Η ανδρική γονιμότητα παραμένει ταμπού
Σε αυτήν τη νέα εποχή της αποδοχής και συμπερίληψης, όπου όλα συζητιούνται ανοιχτά, το θέμα της ανδρικής γονιμότητας παραμένει κλειστό. Η ανδρική γονιμότητα συνεχίζει να δυσκολεύεται να αποδεσμευτεί από τη στρεβλή συσχέτισή της με τον ανδρισμό και την αυτό-εικόνα ενός άνδρα. Με αποτέλεσμα, συχνά, ο άνδρας με υπογονιμότητα να βιώνει στιγματισμό, κοινωνική απομόνωση και κρίση ταυτότητας!
#2 Ο σύγχρονος άνδρας παραμένει απρόθυμος να προβεί σε προληπτικό έλεγχο για τη γονιμότητά του
Πόσο δύσκολο είναι να πειστεί ένας άνδρας να κάνει μια προληπτική εξέταση σπέρματος; Αυτό φαίνεται από τον πολύ περιορισμένο αριθμό προληπτικών εξετάσεων σπέρματος που καταγράφεται ανάμεσα στους άνδρες. Δυστυχώς, ο σύγχρονος άνδρας δεν ακολουθεί το παράδειγμα των γυναικών -οι οποίες από νεαρή ηλικία απευθύνονται στον γυναικολόγο για τον ετήσιο έλεγχό τους- με συνέπεια την απουσία πρόληψης για την αναπαραγωγική του υγεία. Όπως, όμως, συμβαινει με όλα τα θέματα υγείας, η απουσία πρόληψης σημαίνει χαμένες εύκαιρες για έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία!
#3 Πτώση της ανδρικής γονιμότητας
Τα τελευταία 40 χρόνια οι επιστήμονες καταγράφουν μια ανησυχητική πτώση στα επίπεδα γονιμότητας των ανδρών, την οποία συσχετίζουν με διάφορους παράγοντες, όπως τρόπο ζωής, περιβαλλοντική μόλυνση, διατροφή, έκθεση σε χημικούς παράγοντες κ.α. Ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες και σχετίζονται τόσο με την παραπέρα κλιμάκωση του δημογραφικού προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και με το μέλλον του ανθρώπινου είδους γενικότερα.
#4 Απουσία προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των νέων για τους παράγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγική τους υγεία
Πολύ λίγα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο έχουν συμπεριλάβει δομημένα προγράμματα για την αποτελεσματική ενημερωση των νέων σχετικά με την πρόληψη και προστασία της αναπαραγωγικής τους υγείας! Με αποτέλεσμα οι νέοι μας να ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή με μεγάλα κενά γνώσης, τα οποία καλύπτουν συχνά μέσα από μη έγκυρες πηγές ενημέρωσης. Δεν είναι άραγε στην ευθύνη των κρατικών φορέων η έγκαιρη και έγκυρη ενημερωση των νέων για το πώς να προστατεύουν την αναπαραγωγική τους υγεία;
#5 Μικρή ανταπόκριση των ανδρών στις καμπάνιες ευαισθητοποίησης
Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει καμπάνιες ευαισθητοποίησης συχνά με την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων του θεάματος, προκειμένου να πάψει η ανδρική υπογονιμότητα να θεωρείτε ταμπού και να αναπτυχθεί η κουλτούρα της πρόληψης για την αναπαραγωγική υγεία στους άνδρες. Όμως, η ανταπόκριση των ανδρών σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες παραμένει περιορισμένη.
Και μια μεγάλη αλήθεια…
Είναι ζωτικής σημασίας για όλους η ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των ανδρών σχετικά με την πρόληψη και προστασία της αναπαραγωγικής τους υγείας. Ενώ η εξασφάλιση προσβασιμότητας σε διαδικασίες και δομές έγκυρης διάγνωσης και θεραπείας αποτελούν κομβικά στοιχεία για ένα καλύτερο αναπαραγωγικό μέλλον. Γιατί, όπως ισχύει πάντα, η γνώση είναι δύναμη και η πρόληψη σωτηρία!
Για περισσότερες πληροφορίες και Συμβουλευτική για την Ανδρική Γονιμότητα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Χατζηπαρασίδου στο 2310 474747 και στο info@embryolab.eu